Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Het weerstation

Het weerstation die wij gebruiken is een Davis Vantage Pro2. Deze hebben we gekocht bij de Weerspecialist.nl. De Integrated Sensor Suite (plaatje hierboven) bevat een regenmeter, een temperatuurs- en luchtvochtigheidssensor die in de weerhut ziten met de witte lamellen, en een transmitter (witte kastje) op zonne-energie die alle gegevens draadloos verstuurd naar de uitleesunit.
Onder de regenmeter zit de weerhut die is uitgerust met een daytime fan. Zodra de zon begint te schijnen begint de ventilator te draaien. Hierdoor wordt enige opwarming in de weerhut bij weinig wind en windstil voorkomen. Dit is voor een zuivere meting van de luchttemperatuur.

Het kastje met de 2 zonnecellen en antenne is de transmitter. De bovenste zonnecel op de transmitter is voor het opladen van de accu in de transmitter. De onderste zonnecel is voor het laten draaien van de daytime ventilator in de weerhut.

Het zwarte gedeelte is de regenmeter. Deze is voorzien van een verwarmingsunit die kan worden ingeschakeld als de buitentemperatuur het vriespunt nadert. De ingebouwde thermostaat zorgt ervoor dat de unit voldoende warmte afgeeft. Hierdoor is het mogelijk om neerslag in vaste vorm (ijsregen, hagel, sneeuw) te meten. De hoeveelheid neerslag wordt gemeten per 0.2 mm. De hoeveelheid neerslag wordt door de regenmeter automatisch gemeten. Onder de trechter van de regenmeter bevindt zich een kantelmechanisme. Telkens één van de twee schepjes is volgelopen kantelt het systeem en loopt het schepje leeg. Het andere schepje komt dan onder de trechter terecht. Telkens wanneer de schepjes kantelen, beweegt een magneetje onderaan de schepjes over een detectie-eenheid en wordt via de transmitter een signaal verstuurd naar de uitleesunit.

Isolatiemateriaal om de warmte vast te houden en te verdelen in de regenmeter.

Achter in de weertuin is een Solar sensor gemonteerd aan een tuinhuisje. De Solar sensor meet het vermogen per m2 (verdamping) en de zonnestraling. Aan de rechterkant is eventueel nog plek voor een ultraviolet (uv) sensor.

De windmeter zit boven op de schoorsteen van het huis gemonteerd op een hoogte van 9 meter. Op deze manier is er geen invloed van gebouwen in de directe omgeving. De windsnelheid en windrichting wordt door het witte kastje rechtonderin iedere 2.5 seconden draadloos verstuurd naar de uitleesunit.

Alle gemeten waarden worden draadloos doorgeven naar de uitleesunit. Vanuit daar worden de waardes doorgestuurd naar de weercomputer.

Dit is hem dan de weercomputer. Deze computer voorziet de website 24 uur per dag iedere minuut van actuele weerstationgegevens. Ook verstuurt hij ieder half uur automatisch een tweet met de actuele weergegevens naar het Twitteraccount. Op deze computer hebben we de weerprogramma's Weatherlink en Weather Display Geïnstalleerd. Helaas niet energiezuinig. We zijn hard aan het sparen voor een weercomputer die 3 keer minder stroom verbruikt.

 

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter