Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Verantwoord zonnen (beta)

zonnebaden

Bescherm jezelf tegen UV-stralen.
Een huid die regelmatig flink verbrandt, is voor altijd beschadigd. Ook ben je na het zonnen vatbaar voor infecties. Verstandig zonnen is dus nodig.

Bescherming

De dagen nadat je te lang in de zon hebt gezeten, ben je ook extra vatbaar voor infecties als een koortslip. Verder loop je het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kun je zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om je huid en ogen niet blijvend te beschadigen.

Tot op zekere hoogte beschermt de huid zichzelf. Onder invloed van zonlicht maakt de huid pigment aan, waardoor je bruin wordt. Zonnestralen krijgen zo minder kans om in de huid door te dringen. Kleine kinderen vormen nog bijna geen pigment, waardoor zij van nature onvoldoende beschermd zijn. Daarom is het erg belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.

Het beste kun je je voor het zonnen dus goed insmeren met een zonnebrandcrème. Het zonnefilter in deze crème houdt schadelijke UV-stralen tegen. Op deze manier zorgt de crème ervoor dat de huid niet verbrandt, minder snel veroudert en dat zich later geen huidkanker kan ontwikkelen.

Huidtypes

Bij volwassenen bepaalt de dikte van de huid, samen met de hoeveelheid pigment, het huidtype. Hoe dikker en donkerder de huid, hoe minder kans op verbranding. Toch is het altijd noodzakelijk om de huid extra te beschermen met een zonnebrandmiddel.

De huidtypes staan hier onderverdeeld in 4 types:

Huidtype 1 (zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)
Huidtype 2 (licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)
Huidtype 3 (vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)
Huidtype 4 (iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)

De maximale tijd om onbeschermd te zonnen

De sterkte van de zon - de zonkracht - wordt uitgedrukt in een cijfer. Hoe sterker de zonkracht, hoe meer UV-straling, hoe sneller je verbrandt. Het weerstation meet de actuele UV-straling in Dieren. Door de gemiddelde UV-straling te nemen van de afgelopen 10 minuten kunnen we een inschatting maken hoelang u maximaal onbeschermd kunnen zonnen zonder zonnebrandcrème.

Berekende tijd hoelang je onbeschermd in de zon kunt zitten:

Momenteel geen meetbare UV straling. Er is geen maximale tijd om onbeschermd te zonnen.

 

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter