Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Algemeen

Lichten uit voor 'Earth Hour'

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Miljoenen mensen wereldwijd doen vanavond een uur lang de lichten uit voor de actie Earth Hour. Die moet ervoor zorgen dat er meer bewustzijn komt voor de duurzaamheid van de aarde. De actie begon overal om 20.30 uur plaatselijke tijd. In Australië, Japan en China kwam Earth Hour het eerst. In Moskou zijn de lichten van de Basiliuskathedraal op het Rode Plein en de schijnwerpers van de rode Kremlinmuren tijdelijk uitgezet.

In Duitsland worden de Brandenburger Tor, de Keulse Dom en de Vrouwenkerk in München in schaduw gehuld. Frankrijk knipt het licht van de Eiffeltoren uit. Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, werd een uur lang één met de nachtelijke hemel. In New York gaan de reclamezuilen en borden die Times Square dag en nacht verlichten even op zwart.

Initiatiefnemer WNF rekent op de bijdrage van miljoenen mensen in ruim 150 landen en 7000 steden.

Bron: RTL Nieuws

 

Slechtste luchtkwaliteit in 800.000 jaar

E-mailadres Afdrukken PDF

Er zit van langs om meer CO2 in de lucht die we inademen. Deze week is voor het eerst de norm van 400 deeltjes per miljoen (ppm) overschreden. "We zitten op het hoogste peil in 800.000 jaar", zegt Jean-Pascal van Ypersele, professor klimatologie aan de UCL en lid van het VN-klimaatpanel. "Dat we 800.000 jaar terug in de tijd kunnen, komt omdat we luchtbelletjes in de ijsmassa van Antarctica hebben kunnen analyseren."

"CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen van menselijke oorsprong en speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde", zegt van Ypersele in De Standaard naar aanleiding van een bericht op Knack.be "De laatste keer dat we nog 400 ppm haalden, moet 2 à 3 miljoen jaar geleden geweest zijn. Toen was het op aarde één à twee graden warmer dan nu. Als dit scenario zich herhaalt, dan zou binnen 500 à 1.000 jaar de Groenland-ijskap smelten, waardoor de zeespiegel liefst zes meter zou stijgen. We spelen met vuur als we niets doen."

Bron: HLN

 

Opwarming zal in Europa groter zijn dan gemiddeld

E-mailadres Afdrukken PDF

EUROPA - Bij een wereldwijde opwarming van 2 graden zullen de temperaturen in grote delen van Europa nog meer stijgen dan dat gemiddelde, is de conclusie van een nieuwe studie. In de zomer kunnen de maxima in de droogste delen zelfs stijgen met 3 tot 4 graden. Als de aarde gemiddeld met 2 graden opwarmt, dan zullen de wintertemperaturen in het noorden en oosten van Europa met meer dan 2 graden stijgen, en in het zuiden van Europa zal hetzelfde met de zomertemperaturen gebeuren.

In het noordwesten, dus ook in België en Nederland, zal de stijging lager uitvallen dan het gemiddelde. De nieuwe studie, van het Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement in Frankrijk, voorspelt nog meer hitte en droogte in de warmste delen van Europa. In zones waar het kwik nu al voorbij 40 graden klimt, kunnen de zomertemperaturen met 3 tot 4 graden stijgen. Dat zal het geval zijn voor het zuidoosten van Europa, met de Balkan, en het Iberisch schiereiland, met Spanje en Portugal.

Aan de andere kant van Europa kunnen de temperaturen in de winter met meer dan 6 graden stijgen. Dat wordt verwacht in onder meer Rusland en Scandinavië. In veel klimaatplannen en klimaatonderhandelingen is het streefdoel om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Maar dat is slechts een gemiddelde. Er was nog nooit berekend wat zo'n globaal gemiddelde voor de Europese regio's zou betekenen. Zelfs als men er wereldwijd in slaagt om de opwarming tot 2 graden te beperken, dan zullen de gevolgen voor Europa aanzienlijk zijn, concluderen de onderzoekers.

Een ander gevolg van de klimaatverandering is de toename van de hoeveelheid neerslag in Centraal- en Noord-Europa in de winter en in Noord-Europa in de zomer. Er zal ook meer extreme neerslag zijn, met dus meer gevaar voor overstromingen. Alleen in Zuid-Europa zal dat niet zo zijn.

Bron: HLN

 

'Veel meer schade door overstromingen in 2050'

E-mailadres Afdrukken PDF

Europa wordt in 2050 mogelijk vaker getroffen door extreme overstromingen zoals de hevige regenval die de afgelopen maanden Groot-Brittannië teisterde. Dat blijkt uit een studie die zondag verschijnt in het tijdschrift Nature Climate Change.

De financiële schade door overstromingen is dan mogelijk verviervoudigd, althans, als de klimaatverandering erger wordt en meer mensen in kwetsbare gebieden gaan wonen.

Voor de studie maakten wetenschappers van verschillende universiteiten en onderzoekscentra in Europa en Australië gebruik van modellen voor klimaatverandering, economische gegevens en gegevens over afvoer van rivierwater. Ook de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam was betrokken bij de studie.

Bron: Volkskrant

 

Dit was de vreemdste winter in eeuwen; maar waarom?

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Vrijdag eindigde voor meteorologen een van de raarste winters die ooit in De Bilt werden bijgehouden. Het weer lijkt behoorlijk in de war. Mensen hebben geen geheugen voor weer - klimaatdeskundige Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI zegt het maar even gewoon zoals het is. Neem al die paniekerige berichten uit de noordelijke staten van de VS, toen daar in januari de poolwinter uitbrak.

Min 26 graden in Chicago, stelden de tv-stations verbluft vast. Bevroren Niagarawatervallen. Pakken sneeuw en ijs op Time Square, New York.

Wat kennelijk iedereen is vergeten, is dat zoiets halverwege de vorige eeuw nog pakweg iedere vijf jaar gebeurde, zegt Van Oldenborgh. Kijk er de boeken maar op na. 'Zoiets als de zogenaamde Amerikaanse horrorwinter komt nu nog maar eens in de tien jaar voor. We zitten nu in de realiteit van de opwarmende wereld. Extreme koude wordt zeldzamer; extreme warmte normaler. Maar beide komen wel voor.' En nog iets. Waar waren in diezelfde periode de berichten over de extreme koude in Siberië? Daar was het nog veel ijziger. Maar geen opgewonden media te bekennen. En ook geen klagende Siberiërs, trouwens.

Zijn collega Rein Haarsma knikt, bladerend in de statistieken en stromingskaarten. De winter van 2013-14 is een heel rare, zegt ook hij. Maar dan wel om totaal andere redenen dan de meeste mensen denken. 'Als deze winter iets was, was hij doodsaai, althans in de Bilt. De enige extreem die we zien is dat er nul extremen zijn.' Elders in de wereld is dat de laatste maanden wel anders geweest. Behalve de poolwinter die in januari tot in de Mid-West van de Verenigde Staten reikte, en in stilte tot Siberië, was er de zondvloed die na de jaarwisseling het zuidwesten van Engeland overspoelde. Storm na winterstorm meldde zich, inclusief enorme hoeveelheden regen, waarop de niet bijster goed onderhouden waterwegen overduidelijk niet berekend waren. Tegelijk zuchtte Australië onder verpletterende temperaturen en bijbehorende bosbranden. In Californië is het de derde winter op rij kurkdroog gebleven. Hittegolven verschroeien Uruguay en Argentinië. Wat, om kort te gaan, is er deze winter aan de hand met het weer op planeet aarde?

Laatst aangepast op maandag 03 maart 2014 14:55 Lees meer...
 

Prachtige timelapse van een sneeuwvlok

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Een sneeuwvlok die gevormd wordt, soms hoeft het niet veel te zijn om de pracht van de natuur onder ogen te zien. In deze timelapse zien we de kristalvorm van sneeuw ontstaan onder een microscoop. Vyacheslav Ivanov mag gerust een kunstenaar genoemd worden. De fascinerende beelden doen je naar het beeldscherm staren, met zilveren sneeuw die afsteekt op een gitzwarte achtergrond.

Op zijn Vimeo-account zijn nog tal van fenomenen te zien. De zesbenige vorm van sneeuw komt er door de samenstelling van water. Wanneer water vervriest, klit het samen in een hexagon.

Bron: HLN

 

60 jaar klimaatverandering in 15 seconden

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Wetenschappers van NASA onderzochten de temperaturen over zestig jaar, zoals die werd opgetekend in duizend meteorologische instituten over de hele wereld. Het voorbije jaar was het warmste sinds de metingen, zo stelden ze vast. "De globale temperaturen tonen een aanhoudende stijgende trend. Die stijging, zo wordt algemeen aangenomen, is vooral te wijten aan de menselijke productie van broeikasgassen.

De onderzoekers van het Goddard Institute vatten de stijgende temperaturen over zestig jaar samen in deze visualisering van 15 seconden.

Wat het onderzoek voorts aantoont, is de drastische stijging in de jongste jaren. De tien warmste jaren in meer dan een eeuw liggen allemaal in het nieuwe millennium. "Langetermijntrends in de oppervlaktetemperatuur zijn ongewoon en 2013 levert extra bewijs voor de huidige klimaatverandering", stelt Goddard-klimatoloog Gavin Schmidt. "Hoewel een jaar of een seizoen kan beïnvloed worden door toevallige klimaatelementen, toont deze analyse de nood aan waakzaamheid op lange termijn". Vorig jaar lag de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer hoger dan 400 per miljoen deeltjes, hoger dan wanneer ooit in de voorbije 800.000 jaar.

Bron: HLN

 

'Kou VS gunstig voor Europese industrie'

E-mailadres Afdrukken PDF

VS - Het koude weer in de Verenigde Staten is een opsteker voor de Europese industrie. Doordat de gasprijs in de VS flink is gestegen, is het prijsverschil met Europa afgenomen en dat is goed voor de concurrentiepositie van bedrijven aan deze kant van de Atlantische oceaan.

Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een donderdag verschenen rapport.

Grote Amerikaanse bedrijven betalen de laatste jaren relatief steeds minder voor aardgas dan hun Europese concurrenten, voornamelijk vanwege de opkomst van schaliegaswinning in de VS. Het extreme winterweer van de afgelopen weken heeft er echter voor gezorgd dat de vraag naar gas in Amerika fors is toegenomen, met als gevolg dat de prijs er flink is gaan stijgen. De handelsprijs van aardgas in de VS ligt inmiddels zo'n derde hoger dan begin november, zegt ABN-econoom Hans van Cleef. In Europa, waar de weersomstandigheden nog steeds mild zijn, vond geen vergelijkbare prijsstijging plaats.

Bron: Volkskrant

 

KNMI: 2013 was koud, droog en zonnig

E-mailadres Afdrukken PDF

DE BILT (ANP) - 2013 gaat de boeken in als een jaar dat vrij koud was, met relatief weinig neerslag en meer zon dan het langjarig gemiddelde. Het jaar eindigt met zeer zacht en onstuimig weer. Dat heeft het KNMI vrijdag gemeld. De jaartemperatuur gemeten bij het KNMI in De Bilt lag gemiddeld op 9,8 graden, tegen normaal 10,1 graden.

Vooral de eerste helft van het jaar verliep koud. De maand maart was de koudste sinds 1987 met veel sneeuw en ijs en door harde wind ook lage gevoelstemperaturen. De lente was in ruim 40 jaar niet zo koud geweest.

De tweede helft van het jaar was veel warmer, met in juli en augustus hoge temperaturen, tropische warmte op 5 en 6 september en een uitzonderlijk zachte oktober.

Neerslag

Er viel het afgelopen jaar gemiddeld 750 millimeter neerslag, waar normaal 849 millimeter valt. Veel neerslag kwam tot ons in de vorm van sneeuw, zelfs nog op 23 mei, wat zeldzaam is zo laat in het voorjaar.

De zon scheen dit jaar 1705 uur. Normaal is dat 1639 uur. Den Helder ving de meeste zon: 1880 uur. Deelen was met 1480 uur het minst zonnig.

Eind 2013

Het jaar eindigt onstuimig en zeer zacht. Normaal wordt het gemiddeld 3,7 graden in de laatste maand van het jaar, maar deze december is dat 5,8 graden. Het kwik steeg deze maand meermalen tot boven de 10 graden. De zon scheen in december gemiddeld over het land 73 uur, tegen 49 uur als langjarig gemiddelde.

Bron: de Stentor

Laatst aangepast op zaterdag 28 december 2013 01:57
 

Extreem weinig orkanen in de Atlantische Oceaan in 2013

E-mailadres Afdrukken PDF

Het Atlantische orkaanseizoen was in 2013 uiterst kalm. Slechts twee tropische stormen ontwikkelden zich tot een orkaan, zo meldde de Amerikaanse weerdienst NOAA gisteren. Het gaat om het zesde kalmste orkaanseizoen sinds 1950. Het orkaanseizoen loopt van juni tot eind november.

De atmosferische omstandigheden waren zeer ongunstig voor de vorming van orkanen in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Dertien tropische stormen kregen een naam toebedeeld, maar slechts twee stormen ontwikkelden zich tot een orkaan. Dat is het laagste aantal orkanen sinds 1982.

Meteorologen hadden nochtans een actief orkaanseizoen verwacht, met 13 tot 20 tropische stormen en zeven tot elf orkanen.

Vorig jaar richtte de orkaan Sandy een ravage aan in het oosten van de VS. Dit jaar trok enkel de tropische storm Andrea, de eerste van het seizoen, over het Amerikaanse binnenland. De orkanen Ingrid en Humberto groeiden niet uit tot zware orkanen.

Bron: HLN

 

Modellen tonen abrupte klimaatovergangen

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Met het klimaatmodel EC-Earth zijn nu ook abrupte klimaatovergangen gesimuleerd, naar zowel de koude als de warme kant. Het was bekend dat er in het verre verleden plotselinge klimaatomslagen zijn voorgekomen, maar ze zijn nooit met rekenmodellen nagebootst. Het KNMI en het Ierse ÉIREANN hebben een aantal pre-industriële berekeningen (klimaatruns) uitgevoerd met CO2-concentraties van vóór de industriële revolutie.

Het klimaatmodel EC-Earth toont bij deze modelberekeningen plotselinge veranderingen in het klimaat die spontaan tot stand komen. EC-Earth is een klimaatmodel van een consortium van kleinere Europese landen, waaronder Nederland.

Eén van de klimaatruns laat een spontane overgang zien naar een klimaat vergelijkbaar met de Kleine IJstijd. In deze modelberekening speelt de zeeijsbedekking ten westen van Spitsbergen een grote rol. Het koude zeeijs bevordert de ontwikkeling van hogedrukgebieden waardoor tussen Groenland en Spitsbergen een koude noordenwind gaat waaien en de zeeijsbedekking daar toeneemt. Dat ijs drijft naar de Labrador Zee tussen Groenland en Canada. Dat proces versterkt de lokale afkoeling ten oosten van Groenland en zorgt dat de afkoeling in heel Europa merkbaar wordt.

Wanneer de afkoeling boven de Labrador Zee sterker wordt dan de afkoeling tussen Spitsbergen en Groenland, verplaatsen de hogedrukgebieden zich naar het westen en draait de wind. Ten oosten van Groenland krijgt de wind dan een zuidelijke in plaats van een noordelijke component, waardoor de extra aanmaak van zeeijs stopt. De koude periode eindigt dan even abrupt als zij begon.

Abrupte klimaatveranderingen zijn niet eerder zo duidelijk in modellen beschreven en zijn ook in toekomstscenario’s niet uitgesloten. Uit nader onderzoek, dat samen met de Universiteit Utrecht is uitgevoerd, blijkt dat betrekkelijk kleine verstoringen in een klimaatmodel uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben en kunnen leiden tot een abrupte omslag van het klimaat. Ook bewijst het onderzoek dat de nieuwe generatie klimaatmodellen veel beter in staat is mogelijke abrupte veranderingen in het klimaat te simuleren. Dat kan leiden tot een verdere verbetering van klimaatscenario’s.

Bron: KNMI

 

 

Europese satelliet vergaat dit weekend

E-mailadres Afdrukken PDF

EUROPA - Een Europese satelliet zal in de nacht van zondag op maandag vergaan in de dampkring. Het grootste deel verbrandt, maar sommige brokstukken komen neer op aarde. Het is niet te voorspellen waar.

Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag gemeld. De satelliet GOCE vliegt momenteel ongeveer 170 kilometer boven de aarde.

De sonde heeft geen brandstof meer en wordt dus door de zwaartekracht naar de aarde getrokken. Hoe lager de satelliet vliegt, hoe sneller dat gaat. In het gebied waar de GOCE nu vliegt, gaat de ijle dampkring langzaam over in het luchtledige. Die atmosfeer wordt veel dichter op ongeveer 100 kilometer boven de aarde. Daar komt de GOCE rond zondag terecht.

De satelliet heeft dan een snelheid van ongeveer 25.000 kilometer per uur. Door de wrijving valt de sonde op een hoogte van ongeveer 80 kilometer als een gloeiende vuurbal uiteen. Een klein deel van de sonde overleeft de ondergang. Die brokstukken hebben bij elkaar een gewicht van ongeveer 200 kilo. De GOCE werd in 2009 gelanceerd. De satelliet bracht onder meer het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart. Het onderzoek moest wetenschappers een beter inzicht geven in de zeespiegelstijging, de loop van oceaanstromen en het ontstaan van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Bron: AD

 

EU op duurzame koers, Nederland blijft achter

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - De Europese Unie (EU) is goed op weg om een stuk minder broeikasgassen uit te stoten en om minder energie te gebruiken. Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) worden gezamenlijk gestelde doelstellingen vrij makkelijk gehaald. Maar Nederland blijft achter op de rest. Uit een woensdag gepubliceerd rapport blijkt dat de Kyoto-doelstellingen voor 2020 al bijna zijn gehaald in Europees verband.

De afgelopen 5 jaar is de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) zelfs rapper gedaald dan afgesproken was (12,2 procent in plaats van 8). Ook is de EU als geheel goed op weg om 20 procent van de gebruikte energie te halen uit duurzame bronnen. Alleen het efficiënter omgaan met energie wil minder vlotten.

Nederland doet het echter minder goed dan andere EU-landen. Er is sinds 2008 voor 382 miljoen euro geïnvesteerd in het gebruik van 'flexibele mechanismen' van het Kyoto-akkoord. Dat betekent dat Nederland bijvoorbeeld extra emissierechten heeft gekocht bij andere landen of heeft geïnvesteerd in projecten waardoor er meer CO2 mag worden uitgestoten. Veel andere landen hoeven dat niet te doen.

Bovendien is Nederland een van de zes landen die achterlopen op de doelstellingen voor het gebruik van duurzame energie. Verder hoort Nederland bij de grote groep landen die wel willen zorgen voor een efficiënter gebruik van energie, maar tegelijk een te zwak beleid daarop voeren waardoor dit niet lukt. De daling van de CO2-uitstoot in de afgelopen 5 jaar komt overigens vooral door de economische crisis, veranderde brandstoffen voor elektriciteitscentrales en het toegenomen gebruik van gas en duurzame energiebronnen.

Bron: Trouw

 

Zeespiegel stijgt maximaal 82 cm

E-mailadres Afdrukken PDF

De opwarming van de aarde leidt tot een veel forsere stijging van de zeespiegel dan tot dusver was aangenomen. In het jaar 2100 ligt de zeespiegel 26 tot 82 centimeter hoger dan nu.

Dat heeft het VN-klimaatpanel bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe klimaatrapport.

Beter inzicht

In haar vorige rapport uit 2007 ging het panel voor deze eeuw nog uit van een stijging van 18 to 59 centimeter. De bijstelling is niet het gevolg van een snellere opwarming van de aarde, maar van een beter inzicht in de gevolgen van het smelten van de ijskappen. In de periode 1901-2010 steeg de zeespiegel 19 centimeter.

De klimaatcommissie stelt verder vast dat de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 130 jaar met 0,9 graad Celsius is gestegen. Tot 2100 stijgt de temperatuur met 0,3 tot 4,8 graden.

Mens

Volgens het KNMI zal de temperatuur in Nederland meer stijgen dan de wereldwijde verwachtingen doen vermoeden. De neerslag zal toenemen.

Volgens de commissie staat nu voor 95 procent vast, dat de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel en veranderingen in het klimaat vooral door de mens worden veroorzaakt.

Bron: NOS

 


Pagina 1 van 4

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter