Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Binnenland

'Zonnigste maartmaand sinds start metingen in 1901'

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeer zachte lucht stroomt dit weekend het land binnen. Daardoor loopt de temperatuur op tot zeer hoge waarden voor eind maart. Vanmiddag is het in het binnenland 19 tot 21 graden, terwijl een graad of 11 normaal is. Morgen warmt de atmosfeer nog verder op. In De Bilt is maart 2014 al uitgeroepen toto zonnigste maartmaand sinds de start van de metingen in 1901.

Ondanks dat er hoge (sluier)wolken komen, boekt de temperatuur morgen nog wat winst. In het zuidoosten van Noord-Brabant en in Midden-Limburg kan het 23 of 24 graden worden, meldt Weerplaza.nl vanochtend.

Aan kust minder warm

Niet overal is het dit weekend zo warm. De Waddeneilanden en de noordkust hebben last van het koude zeewater. Bij een matige oostenwind wordt het daar ongeveer 16 graden. Uit de wind en in de zon voelt het echter veel warmer aan.

Ook op de westelijke stranden zijn hoge temperaturen geen zekerheid. Vooral morgen kan er in de loop van de dag een zeewindje opsteken. De temperatuur daalt er dan in enkele minuten van 20 naar 10 graden. Vandaag is de kans op een zeewind veel kleiner.

Ook volgende week zacht

Het zeer zachte weer houdt ook na het weekend aan. Waarschijnlijk wordt het tot en met donderdag dagelijks ergens in het land 20 graden. Wel neemt vanaf dinsdagavond de kans op een lokale (onweers)bui toe.

Zonnigste maartmaand

Het fraaie weer met hoge temperaturen heeft als resultaat dat in De Bilt maart 2014 de zonnigste maartmaand wordt sinds de start van de metingen in 1901. De gemiddelde temperatuur komt uit op ongeveer 8,3 eindigt daarmee rond de 4de plek van warmste maartmaanden. In 1991 was het met gemiddeld 8,8 graden nog veel zachter.

We moeten terug tot 1968 om dusdanig hoge temperaturen in de laatste dagen van maart tegen te komen. Het record voor eind maart werd gevestigd op 29 maart 1968. Zowel in Soesterberg als in Volkel werd het toen 25,4 graden.

Bron: De Volkskrant

 

Klimaatverandering bedreigt drinkwater

E-mailadres Afdrukken PDF

NEDERLAND - De kwaliteit van water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dinsdag. Door veranderingen in het klimaat kan het voor langere tijd erg droog zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund.

Volgens het RIVM zou het dan ook goed zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes of de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen, of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Zo kan er bijvoorbeeld water vanuit de Waal naar de Maas en de Lek worden geleid. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen. De zuiveringsinstallaties lozen het gezuiverde rioolwater uiteindelijk namelijk ook op het oppervlaktewater.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat het weet dat er extra maatregelen nodig zijn in verband met klimaatverandering. ''Het RIVM-rapport wordt gebruikt bij de beleidskeuzes van de komende jaren. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, stemt het ministerie die keuzes telkens af op de daadwerkelijke klimaatontwikkelingen'', aldus een woordvoerster. Dit jaar moet er meer duidelijk worden welke maatregelen het kabinet gaat nemen. In Nederland wordt in totaal zo'n 40 procent van het drinkwater geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

Bron: Nu.nl

 

Zwarte ibis overwintert voor het eerst in Nederland

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeker twaalf zwarte ibissen hebben de winter in Nederland doorgebracht. Bij Leidschendam en bij Oudewater zijn groepjes van deze grote vogel gezien. Dat meldde Sovon Vogelonderzoek vrijdag. Tot voor kort kwam de zwarte ibis helemaal niet voor in Nederland, maar de grote vogel is bezig aan een opmars vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk.

In september vorig jaar zagen vogelaars al tientallen ibissen in de waterrijke gebieden in het noorden en westen van het land. Dat ze hier hebben overwinterd is volgens Sovon niet eerder voorgekomen en te danken aan de zachte winter.

Sovon hoopt dat de ibissen ook in Nederland gaan broeden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Bron: AD

 

08 maart nog nooit zo warm

E-mailadres Afdrukken PDF

DE BILT - 8 maart was nog nooit zo warm. In De Bilt werd vandaag rond 16.00 uur 16 graden Celsius gemeten; dat is sinds de reguliere warmtemetingen in 1901 begonnen nog nooit eerder gebeurd.

Het oude record uit 1991 werd ruimschoots verbroken. Toen werd het op 8 maart in De Bilt 15,1 graden.

Hoewel de astronomische winter nog niet is afgelopen, is de eerste lentedag van 2014 een feit. Een temperatuur van 15 graden wordt aangehouden voor een lentedag. In Maastricht werd die temperatuur rond 11.30 uur het eerst bereikt. Halverwege de middag was de temperatuur in Maastricht opgelopen tot bijna 19 graden. Op de Wadden was het aanmerkelijk koeler; op Vlieland was het op hetzelfde moment net 11 graden.

Het lekkere voorjaarsweer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Duitsland, dat warme lucht uit het zuiden aanvoert. Doordat de lucht vrij droog is, is er bovendien weinig bewolking. Zondag wordt het waarschijnlijk nog warmer en is het zelfs niet uitgesloten dat in Noord-Brabant en de noordelijke helft van Limburg de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. Na het weekend blijft het nog een paar dragen droog en zonnig. Wel draait de wind naar het noordoosten en neemt de temperatuur weer af. In de nacht is er weer kans op lichte vorst.

Bron: NOS

 

Heldere hemel tijdens sterrenkijkdagen

E-mailadres Afdrukken PDF

NEDERLAND - Wie dit weekend een bezoekje brengt aan een van de tientallen sterrenwachten in Nederland, kan zijn ogen uitkijken. De komende twee nachten is de hemel vrijwel helder, meldt Meteo Consult vandaag.

'In de nacht van vrijdag op zaterdag is er, vooral in de zuidelijke helft van het land, wel wat lichte bewolking maar in de nacht naar zondag en ook zondagavond is het compleet helder', aldus een woordvoerder.

Ongeveer 70 publiekssterrenwachten en sterrenkundeverenigingen openen hun deuren om mensen de gelegenheid te geven door een telescoop te turen. Op veel locaties worden ook rondleidingen en presentaties gehouden. Vorig jaar trokken de Landelijke Sterrendagen ruim 5000 bezoekers; het weer was toen slecht.

Bron: AD

 

Eerste vlinders door zachte weer

E-mailadres Afdrukken PDF

Samen met de eerste lentetemperaturen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders en andere insecten. Het risico bestaat dat ze nog te weinig voedsel vinden.

De laatste dagen worden er al tal van dagvlinders gemeld, vooral citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos. "Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen", zegt Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet). "Zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders."

Jens D'Haeseleer van Natuurpunt wijst erop dat insecten verschillende weken vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we af te rekenen met een late winter. "Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger." Bij hommels starten koninginnen nesten op, honingbijen vlogen bijna de hele winter.

Terwijl voor dieren de temperatuur een "trigger" is om te ontwaken, wachten planten de daglengte en het aantal lichturen af. "Dat kan een mismatch opleveren. Insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel", verduidelijkt Jens D'Haeseleer. "Zo zijn er wilgenspecialisten onder de bijen actief, terwijl wilgen nog niet bloeien."

D'Haeseleer merkt voorts op dat er nog steeds een navorstperiode kan opduiken en wijst erop dat een koude winter ook een functie heeft voor de gezondheid van dieren en planten. "Sommige bacteriën en schimmels overleven niet bij koude temperaturen, waardoor dieren en planten veel gezonder het voorjaar in komen."

Bron: De Redactie

 

Record: slechts tien keer vorst deze winter

E-mailadres Afdrukken PDF

NEDERLAND - Nog nooit vroor het zo weinig als deze meteorologische winter. Slechts tien keer dook de temperatuur onder het vriespunt in De Bilt en dat is een record, aldus weeronline.nl zondag. Het oude record stond op 15 vorstdagen in 2007. De winter van 2014 is niet de zachtste ooit - de winter van 2007 was met 6,7 graden celsius gemiddeld nog 0,6 graden warmer dan nu - maar wel de meest vorstloze.

Zelfs als het de komende nachten zou gaan vriezen, komt het record niet in gevaar. Daar ziet het overigens niet naar uit, laten de meteorologen weten. Het blijft namelijk erg zacht.

Bron: Volkskrant

 

Eerste schaatsers op natuurijs

E-mailadres Afdrukken PDF

RYPTSJERK - In het Friese Ryptsjerk zijn donderdagochtend de eerste schaatsers op natuurijs gesignaleerd. Drie oudere schaatsers, Jochem de Vries, Leo Schuil en Herman van Geest, bonden de ijzers onder in de Ryptsjerkerpolder, die voor een deel onder water staat. Het kwik wees min 4 graden aan.

Volgens de schaatsers is het vrij laat in het seizoen dat er voor het eerst kan worden geschaatst.

Maar 'het ijs wordt met het uur beter', aldus een van hen tegen verslaggevers ter plaatse. Zelf vinden ze dat ze de strijd om de eerste rit op natuurijs hebben gewonnen van Noordlaren, in Groningen. Het ijs in Ryptsjerk is 'echt van de natuur', is Noordlaren wordt het opgespoten. 'Dat is wel ijs, maar geen natuurijs', lachen de mannen. Op de ijsbaan in het Groningse Noordlaren wordt druk aan de ijsvloer gewerkt. Op de skeelerbaan zijn verschillende laagjes water gespoten, waardoor er inmiddels anderhalve centimeter ijs ligt. De baan gaat waarschijnlijk vrijdag open voor het publiek, meldt RTV Noord. Het zal van korte duur zijn, want in het weekend wordt dooi verwacht.

Bekijk HIER de bewegende beelden.

Bron: Volkskrant/Omrop Fryslan

 

Man botst in mist tegen boom

E-mailadres Afdrukken PDF

TWEEDE EXLOËRMOND - Een 59-jarige inwoner van Nieuw Buinen is zondagavond in Tweede Exloërmond met zijn auto tegen een boom gebotst. Het was die avond erg mistig. De man reed over de Tuinbouwstraat en zag een bocht over het hoofd.

Hij reed rechtdoor en kwam tegen een boom tot stilstand. De automobilist is per ambulance naar het ziekenhuis in Emmen gebracht.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Vandaag warmste 6 januari ooit gemeten in Nederland

E-mailadres Afdrukken PDF

DE BILT - Nederland beleeft vandaag de warmste 6 januari ooit gemeten. In De Bilt werd al voor het middaguur een temperatuur gemeten van 13,3 graden en dat is een record.

Dat lieten Meteo Consult en weeronline.nl weten. Sinds 1901 wordt bijgehouden hoe warm het is op afzonderlijke dagen.

Tot nu toe was 6 januari 1999 de warmste editie met 13,1 graden in De Bilt. Het record kan maandag verder worden aangescherpt, want de temperatuur loopt nog op. In het zuiden is het nog wat warmer.

De winter is zacht tot nog toe. Vrijdag was het al de warmste 3 januari ooit in De Bilt, waar een temperatuur werd gemeten van 12,2 graden. Normaal is het deze tijd van het jaar een graad of 5. We hebben ook nog nauwelijks nachtvorst gehad. Op slechts 5 dagen tot nu toe kwam de temperatuur onder het vriespunt, normaal zouden dit er 15 moeten zijn, aldus weeronline.nl. Na woensdag daalt de temperatuur langzaam, maar echt winterweer zit er nog niet in.

Bron: Volkskrant

 

Schade na windhoos in Schoonebeek

E-mailadres Afdrukken PDF

SCHOONEBEEK - Inwoners van Schoonebeek zijn vrijdagavond opgeschrikt door een windhoos. Rond half zeven raasde de harde wind door het dorp.

Volgens getuigen duurde de windhoos slechts twintig seconden. Van verschillende huizen en schuren waaiden dakpannen af. Daarnaast ontwortelden enkele bomen en is er glasschade.

Vandaag slaan veel dorpsbewoners de handen ineen en ruimen gezamenlijk zoveel mogelijk de schade op.

Bron: RTV Drenthe

 

Tachtig vallende sterren per uur te zien vrijdagavond

E-mailadres Afdrukken PDF

Het nachtelijk zwerk biedt een groot spektakel omstreeks 1.00 uur de komende nacht van vrijdag op zaterdag. De meteorenzwerm Boötiden scheert dan langs de aarde. Volgens wetenschapper Marc van der Sluys is het vanuit Nederland goed zichtbaar.

"Tussen 21.00 en 5.00 uur zijn de meteoren laag boven de noordelijke horizon te zien. De beste tijd om waar te nemen is rond 1.00 uur ’s nachts. Elk uur zijn er naar verwachting zo’n 81 zichtbaar voor het blote oog. Vanaf een donkere plaats zijn ook zwakker oplichtende meteoren waarneembaar."

Van der Sluys is onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is, volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen."

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 km hoogte verdampen.

Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen.

Bron: Nieuws.nl

 

Warmste 3 januari ooit

E-mailadres Afdrukken PDF

Nog nooit was het zo warm op 3 januari als vandaag. Om 13.40 uur oversteeg de temperatuur in De Bilt de 11,8 graden. Daarmee is het oude record uit 1948 uit de boeken. De uiteindelijke maximumtemperatuur bedroeg 12,2 graden. Het warmst werd het in Eindhoven met 13,2 graden.

Ook de natuur raakt in de war van de hoge temperaturen. Op verschillende plaatsen komen zelfs bomen tot bloei die normaal pas in het voorjaar bloeien. Afgelopen week kwamen kwam het zelfs al tot overlast voor hooikoortspatiënten. Door de neerslag valt de overlast mee.

Ook komende tijd geen teken van de winter

Wie erop had gehoopt eindelijk profijt te hebben van zijn winterbanden of net gekochte snowboots komt bedrogen uit. Ook voor de komende tijd staat er geen winterweer op het programma. Voor de komende 10 dagen laat de verwachting van weeronline.nl nauwelijks nachtvorst zien en komen de middagtemperaturen veelal uit rond 10 graden. Regelmatig valt er een bui.

De winter verloopt tot nu toe veel te warm. Met 6.0 graden staat deze winter op de 6e plaats van warmste winters ooit tot nu toe. De warmste winter tot nu toe staat op naam van 2007 met 6,6 graden. Toen vroor het in slechts 15 nachten in de maanden december, januari en februari.

Ook december was al ruimt te warm. Met een gemiddelde van 5,9 graden eindigde de maand op de 6e plaats als het gaat om warmste decembermaanden.

Bron: Weeronline

 

Noodweer trok over Nederland

E-mailadres Afdrukken PDF

Een buienfront met hagel, onweer en zware windstoten is tussen 16.30 en 19.30 uur over Nederland getrokken. Het noodweer trok van west naar oost over het land heen en veroorzaakte op veel plaatsten schade.

In het centrum van Enschede waaide een deel van een dak van een woning. Verder stortte in Enschede een stal in. De 70 koeien die in de stal stonden, konden net op tijd worden gered. Uit het oosten komen ook veel meldingen van omgewaaide bomen.

Verkeer

Het verkeer had veel hinder van het noodweer. Op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam waren op diverse plekken aanrijdingen.

Toch veroorzaakte het slechte weer geen chaos op de wegen, zegt de ANWB. Het was vanwege de vakantie nog steeds heel rustig op de wegen in Nederland.

Stroomstoring

Delen van Veenendaal en Ede hebben twintig minuten zonder stroom gezeten door een blikseminslag. Bijna 5000 huizen werden getroffen door de stroomstoring.

Boven de Oosterschelde bereikte de wind aan het eind van de middag snelheden van 169 kilometer per uur. Een deel van Zeeland werd bedekt onder een witte hageldeken.

Bron: NOS

 


Pagina 1 van 8

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter