Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws

Heftige regenval legt zuiden van China plat

E-mailadres Afdrukken PDF

CHINA - Minstens 16 mensen zijn overleden door heftige regenval in het zuiden van China. Sinds vrijdag wordt dat deel van het Aziatische land geteisterd door regen en hagel.

De provincie Guangdong zou het ergst getroffen zijn. Het overvloedige water veroorzaakt overstromingen en landverschuivingen.

Ook het vliegverkeer ondervindt er last van. Naar verwachting blijft het in het getroffen gebied tot ten minste woensdag regenen.

Bron: AD

 

'Zonnigste maartmaand sinds start metingen in 1901'

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeer zachte lucht stroomt dit weekend het land binnen. Daardoor loopt de temperatuur op tot zeer hoge waarden voor eind maart. Vanmiddag is het in het binnenland 19 tot 21 graden, terwijl een graad of 11 normaal is. Morgen warmt de atmosfeer nog verder op. In De Bilt is maart 2014 al uitgeroepen toto zonnigste maartmaand sinds de start van de metingen in 1901.

Ondanks dat er hoge (sluier)wolken komen, boekt de temperatuur morgen nog wat winst. In het zuidoosten van Noord-Brabant en in Midden-Limburg kan het 23 of 24 graden worden, meldt Weerplaza.nl vanochtend.

Aan kust minder warm

Niet overal is het dit weekend zo warm. De Waddeneilanden en de noordkust hebben last van het koude zeewater. Bij een matige oostenwind wordt het daar ongeveer 16 graden. Uit de wind en in de zon voelt het echter veel warmer aan.

Ook op de westelijke stranden zijn hoge temperaturen geen zekerheid. Vooral morgen kan er in de loop van de dag een zeewindje opsteken. De temperatuur daalt er dan in enkele minuten van 20 naar 10 graden. Vandaag is de kans op een zeewind veel kleiner.

Ook volgende week zacht

Het zeer zachte weer houdt ook na het weekend aan. Waarschijnlijk wordt het tot en met donderdag dagelijks ergens in het land 20 graden. Wel neemt vanaf dinsdagavond de kans op een lokale (onweers)bui toe.

Zonnigste maartmaand

Het fraaie weer met hoge temperaturen heeft als resultaat dat in De Bilt maart 2014 de zonnigste maartmaand wordt sinds de start van de metingen in 1901. De gemiddelde temperatuur komt uit op ongeveer 8,3 eindigt daarmee rond de 4de plek van warmste maartmaanden. In 1991 was het met gemiddeld 8,8 graden nog veel zachter.

We moeten terug tot 1968 om dusdanig hoge temperaturen in de laatste dagen van maart tegen te komen. Het record voor eind maart werd gevestigd op 29 maart 1968. Zowel in Soesterberg als in Volkel werd het toen 25,4 graden.

Bron: De Volkskrant

 

Lichten uit voor 'Earth Hour'

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Miljoenen mensen wereldwijd doen vanavond een uur lang de lichten uit voor de actie Earth Hour. Die moet ervoor zorgen dat er meer bewustzijn komt voor de duurzaamheid van de aarde. De actie begon overal om 20.30 uur plaatselijke tijd. In Australië, Japan en China kwam Earth Hour het eerst. In Moskou zijn de lichten van de Basiliuskathedraal op het Rode Plein en de schijnwerpers van de rode Kremlinmuren tijdelijk uitgezet.

In Duitsland worden de Brandenburger Tor, de Keulse Dom en de Vrouwenkerk in München in schaduw gehuld. Frankrijk knipt het licht van de Eiffeltoren uit. Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, werd een uur lang één met de nachtelijke hemel. In New York gaan de reclamezuilen en borden die Times Square dag en nacht verlichten even op zwart.

Initiatiefnemer WNF rekent op de bijdrage van miljoenen mensen in ruim 150 landen en 7000 steden.

Bron: RTL Nieuws

 

Nieuwe oorzaken van gat in ozonlaag ontdekt

E-mailadres Afdrukken PDF

UTRECHT - Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010. Dat liet de universiteit weten. Toch zijn de gassen - drie zogenoemde cfk's en een hcfk - sinds die tijd pas in de atmosfeer terecht gekomen.

De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. "Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten", schrijft de universiteit.

De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. "Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden", aldus de Utrechtse professor Thomas Röckmann.

Bron: HLN

 

Nooit zoveel zonne-energie geproduceerd in België

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - Donderdag werd in België meer dan 2.000 megawatt aan zonne-energie geproduceerd, of een nieuwe piek in de productie van zonne-energie. 2.000 megawatt is het equivalent van twee grote kerncentrales, en goed voor ruim 20 procent van de elektriciteit die op dat moment nodig was om aan de vraag te beantwoorden. Dat meldt het energiebedrijf Eneco in een persbericht. Ook Alex Polfliet, voorzitter van PV Vlaanderen, sectororganisatie voor zonne-energie, bevestigt het record. "Dat hoeft ook niet te verbazen, met het mooie weer en het stijgend aantal installaties."

Op de middag werd, volgens de metingen die te volgen zijn op de Elia-site, precies 2.067,25 megawatt geproduceerd met zonne-energie. Dat record werd bereikt door goed 73 procent van de geïnstalleerde capaciteit, blijkt nog uit de cijfers van Elia. "Zonne-energie levert nu al een significante bijdrage in onze energievoorziening", zegt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. "Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen."

In België beschikt Eneco over bijna 75.000 zonnepanelen, of ongeveer 6 procent van alle zonne-installaties in België. De Eneco-installaties zijn samen goed voor 176 megawatt piekvermogen.

Bron: HLN

 

Klimaatverandering bedreigt drinkwater

E-mailadres Afdrukken PDF

NEDERLAND - De kwaliteit van water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dinsdag. Door veranderingen in het klimaat kan het voor langere tijd erg droog zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund.

Volgens het RIVM zou het dan ook goed zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes of de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen, of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Zo kan er bijvoorbeeld water vanuit de Waal naar de Maas en de Lek worden geleid. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen. De zuiveringsinstallaties lozen het gezuiverde rioolwater uiteindelijk namelijk ook op het oppervlaktewater.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat het weet dat er extra maatregelen nodig zijn in verband met klimaatverandering. ''Het RIVM-rapport wordt gebruikt bij de beleidskeuzes van de komende jaren. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, stemt het ministerie die keuzes telkens af op de daadwerkelijke klimaatontwikkelingen'', aldus een woordvoerster. Dit jaar moet er meer duidelijk worden welke maatregelen het kabinet gaat nemen. In Nederland wordt in totaal zo'n 40 procent van het drinkwater geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

Bron: Nu.nl

 

Helft auto's Parijs mag weg niet op vanwege hevige smog

E-mailadres Afdrukken PDF

PARIJS - Vanwege de hevige smog in Parijs moet de helft van de automobilisten hun voertuig daar maandag laten staan. Mogelijk mag de andere helft juist op dinsdag niet de weg op, schrijven lokale media.

Sinds een paar dagen is het openbaar vervoer en de huur van fietsen en elektrische auto's al gratis om de Co2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtvervuiling, veel zon en weinig wind. De lucht is op dit moment zo vuil dat die gezondheidsrisico's oplevert. Komende maandag, een oneven dag (17 maart), mogen alleen auto's met een oneven nummerplaat in en om Parijs worden gebruikt. Of de voertuigen met een even nummerplaat dinsdag aan de beurt zijn, wordt later bepaald.

Voor hulpdiensten, vuilniswagens, taxi's en auto's van particulieren met minstens drie passagiers geldt de regel niet. Franse automobilisten gingen één keer eerder gebukt onder de om-en-om-maatregel: in 1997 gooide slechte luchtkwaliteit ook al roet in het eten.

Bron: HLN

 

Slechtste luchtkwaliteit in 800.000 jaar

E-mailadres Afdrukken PDF

Er zit van langs om meer CO2 in de lucht die we inademen. Deze week is voor het eerst de norm van 400 deeltjes per miljoen (ppm) overschreden. "We zitten op het hoogste peil in 800.000 jaar", zegt Jean-Pascal van Ypersele, professor klimatologie aan de UCL en lid van het VN-klimaatpanel. "Dat we 800.000 jaar terug in de tijd kunnen, komt omdat we luchtbelletjes in de ijsmassa van Antarctica hebben kunnen analyseren."

"CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen van menselijke oorsprong en speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde", zegt van Ypersele in De Standaard naar aanleiding van een bericht op Knack.be "De laatste keer dat we nog 400 ppm haalden, moet 2 à 3 miljoen jaar geleden geweest zijn. Toen was het op aarde één à twee graden warmer dan nu. Als dit scenario zich herhaalt, dan zou binnen 500 à 1.000 jaar de Groenland-ijskap smelten, waardoor de zeespiegel liefst zes meter zou stijgen. We spelen met vuur als we niets doen."

Bron: HLN

 

Smog na bosbranden verlamt openbaar leven op Sumatra

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - Zware smog heeft het openbare leven op het Indonesisch eiland Sumatra in enkele regio's lamgelegd. De internationale luchthaven van de provinciehoofdstad Pekanbaru blijft tot zaterdag gesloten, aldus de autoriteiten. Oorzaak van de smog zijn de al weken durende bosbranden. De overheid riep de mensen van de provincie Riau op binnen te blijven. Ook scholen moeten gesloten blijven.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono riep de regionale overheden op meer inspanningen te leveren om de branden onder controle te krijgen. Indien deze bosbranden de komende twee dagen niet bedwongen worden, zal hij zelf de noodcoördinatie leiden, schreef hij op de microblogsite Twitter. Op Sumatra kampen ondertussen meer dan 60.000 mensen wegens de zware luchtvervuiling met ademhalingsproblemen. Ook buurland Malesië heeft onder de smog te lijden.

Bron: HLN

 

Smogalarm van kracht in België

E-mailadres Afdrukken PDF

Vanaf donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. In Vlaanderen en Wallonië geldt daarom een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur op een aantal snel- en ringwegen. De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er vandaag en morgen een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden.

Het smogalarm geldt ook morgen. Vanaf zaterdag wordt weer een betere luchtkwaliteit verwacht.

Bron: VTM Nieuws

 

Mist hield vliegveld Zaventem in zijn greep

E-mailadres Afdrukken PDF

ZAVENTEM - Sinds ongeveer 09.40 uur kunnen er opnieuw vliegtuigen opstijgen vanop Brussels Airport. Dat heeft woordvoerder Jan Van der Cruysse laten weten.

De vliegtuigen moesten eerder vanmorgen aan de grond blijven vanwege de dichte mist. Het zicht was beperkt tot 50 meter, waardoor landen en opstijgen onmogelijk was.

Brussels Airport liet weten dat het zelden gebeurt dat er niet gevlogen kan worden als gevolg van dichte mist. De weersomstandigheden zijn intussen verbeterd, wel geldt nog de "low visibility"-procedure, wat betekent dat er meer spreiding is tussen de vluchten. Er zijn nog heel wat vertragingen, maar Van der Cruysse gaat ervan uit dat de situatie zich vanaf nu zal normaliseren.

Bron: HLN

 

Opwarming zal in Europa groter zijn dan gemiddeld

E-mailadres Afdrukken PDF

EUROPA - Bij een wereldwijde opwarming van 2 graden zullen de temperaturen in grote delen van Europa nog meer stijgen dan dat gemiddelde, is de conclusie van een nieuwe studie. In de zomer kunnen de maxima in de droogste delen zelfs stijgen met 3 tot 4 graden. Als de aarde gemiddeld met 2 graden opwarmt, dan zullen de wintertemperaturen in het noorden en oosten van Europa met meer dan 2 graden stijgen, en in het zuiden van Europa zal hetzelfde met de zomertemperaturen gebeuren.

In het noordwesten, dus ook in België en Nederland, zal de stijging lager uitvallen dan het gemiddelde. De nieuwe studie, van het Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement in Frankrijk, voorspelt nog meer hitte en droogte in de warmste delen van Europa. In zones waar het kwik nu al voorbij 40 graden klimt, kunnen de zomertemperaturen met 3 tot 4 graden stijgen. Dat zal het geval zijn voor het zuidoosten van Europa, met de Balkan, en het Iberisch schiereiland, met Spanje en Portugal.

Aan de andere kant van Europa kunnen de temperaturen in de winter met meer dan 6 graden stijgen. Dat wordt verwacht in onder meer Rusland en Scandinavië. In veel klimaatplannen en klimaatonderhandelingen is het streefdoel om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Maar dat is slechts een gemiddelde. Er was nog nooit berekend wat zo'n globaal gemiddelde voor de Europese regio's zou betekenen. Zelfs als men er wereldwijd in slaagt om de opwarming tot 2 graden te beperken, dan zullen de gevolgen voor Europa aanzienlijk zijn, concluderen de onderzoekers.

Een ander gevolg van de klimaatverandering is de toename van de hoeveelheid neerslag in Centraal- en Noord-Europa in de winter en in Noord-Europa in de zomer. Er zal ook meer extreme neerslag zijn, met dus meer gevaar voor overstromingen. Alleen in Zuid-Europa zal dat niet zo zijn.

Bron: HLN

 

Zwarte ibis overwintert voor het eerst in Nederland

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeker twaalf zwarte ibissen hebben de winter in Nederland doorgebracht. Bij Leidschendam en bij Oudewater zijn groepjes van deze grote vogel gezien. Dat meldde Sovon Vogelonderzoek vrijdag. Tot voor kort kwam de zwarte ibis helemaal niet voor in Nederland, maar de grote vogel is bezig aan een opmars vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk.

In september vorig jaar zagen vogelaars al tientallen ibissen in de waterrijke gebieden in het noorden en westen van het land. Dat ze hier hebben overwinterd is volgens Sovon niet eerder voorgekomen en te danken aan de zachte winter.

Sovon hoopt dat de ibissen ook in Nederland gaan broeden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Bron: AD

 

08 maart nog nooit zo warm

E-mailadres Afdrukken PDF

DE BILT - 8 maart was nog nooit zo warm. In De Bilt werd vandaag rond 16.00 uur 16 graden Celsius gemeten; dat is sinds de reguliere warmtemetingen in 1901 begonnen nog nooit eerder gebeurd.

Het oude record uit 1991 werd ruimschoots verbroken. Toen werd het op 8 maart in De Bilt 15,1 graden.

Hoewel de astronomische winter nog niet is afgelopen, is de eerste lentedag van 2014 een feit. Een temperatuur van 15 graden wordt aangehouden voor een lentedag. In Maastricht werd die temperatuur rond 11.30 uur het eerst bereikt. Halverwege de middag was de temperatuur in Maastricht opgelopen tot bijna 19 graden. Op de Wadden was het aanmerkelijk koeler; op Vlieland was het op hetzelfde moment net 11 graden.

Het lekkere voorjaarsweer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Duitsland, dat warme lucht uit het zuiden aanvoert. Doordat de lucht vrij droog is, is er bovendien weinig bewolking. Zondag wordt het waarschijnlijk nog warmer en is het zelfs niet uitgesloten dat in Noord-Brabant en de noordelijke helft van Limburg de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. Na het weekend blijft het nog een paar dragen droog en zonnig. Wel draait de wind naar het noordoosten en neemt de temperatuur weer af. In de nacht is er weer kans op lichte vorst.

Bron: NOS

 


Pagina 1 van 26

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter