Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws

Siberië geteisterd door bosbranden

E-mailadres Afdrukken PDF

De Russische regio Siberië wordt geteisterd door bosbranden. Vanochtend kwamen er bij de regionale overheid 99 meldingen binnen van bosbranden in een gebied van 40.000 hectare. In het dorp Dalni in de provincie Irkoetsk zijn meer dan 20 huizen afgebrand, meldde persbureau Interfax op basis van de lokale autoriteiten.

Het vuur in Dalni woedt al meer dan 15 uur. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle en kan nog niets vertellen over slachtoffers. De provincie Irkoetsk, in het zuidoosten van Rusland, is met 77 bosbranden het gebied waar de meeste branden woedden.

Bron: Volkskrant.nl

 

São Paulo en Oranjefans verrast door hagel

E-mailadres Afdrukken PDF

SAO PAULO - Snakte het Braziliaanse São Paulo vorige week nog naar regen, gisteren vielen recordhoeveelheden neerslag in de WK-speelstad. De zware buien gingen gepaard met hagel en veranderden de anders zo warme en milde miljoenenstad in een witte wereld. Het mag dan geen regentijd zijn tijdens het WK Voetbal volgende maand, de Braziliaanse weergoden zitten vol verrassingen zo blijkt.

De zware regen- en hagelbuien teisterden de miljoenenstad gisteren aan het eind van de middag. Ze duurden zo'n twintig minuten en deden de temperatuur dalen van een aangename 25 graden naar 'slechts' 16 graden. Binnen de kortste keren waren straten, pleinen, parken en tuinen bedekt met een centimers dikke laag hagelstenen. Die waren op sommige plaatsen zo groot dat tegels beschadigden, zo verklaarden inwoners tegenover Braziliaanse media.

Waakzaamheid

Volgens het Braziliaanse centrum voor management van crisissituaties (CGE, Centro de Gerenciamento de Emergência) werd de noodtoestand nog net niet afgekondigd maar gold in de stedelijke agglomeratie met zo'n 22 miljoen inwoners wel de 'staat van waakzaamheid.' Het CGE noteerde in sommige delen van de stad 'recordhoeveelheden' neerslag. In Braziliaanse kranten en op Youtube verschenen vandaag vele tientallen beelden van de hagelbuien en 'winterse' taferelen die er uit voortvloeiden. De regen- en hagelbuien waren de eerste van de maand mei.

'Watertekort'

Vier dagen geleden meldde NOS-correspondent Marc Bessems nog vanuit São Paulo dat een beetje regen wel van pas zou komen. 'Op dit moment is er een groot tekort aan water in de stad. Het is niet eens duidelijk of we het gaan redden met de huidige watervoorraad tot het WK begint.' Bessems deed zijn uitlatingen in een reportage over het dak van het Itaquerão-stadion in São Paulo. Daar wordt op 12 juni de openingswedstrijd van het WK gespeeld. Een gedeelte van het dak stortte in november in waarbij twee doden vielen. De herstelwerkzaamheden zijn in volle gang maar vast staat dat een deel van de tribunes niet overdekt zal zijn tijdens het WK.

Regentijd

'Het is gelukkig geen regentijd tijdens het WK maar áls het gaat regenen dan zitten niet alleen de gewone voetbalfans in de nattigheid. Ook het VIP-gedeelte is nog niet overdekt. Aan de afwerking van het stadion schort eveneens het een en ander. Zo zullen er overal nog stukken staal zichtbaar zijn die nodig zijn voor het afmaken van het dak,' aldus Bessems.

Bron: AD

 

Veerboot Bangladesh slaat om: twaalf doden

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeker twaalf mensen zijn vandaag omgekomen toen een veerboot in een storm omsloeg op de rivier de Meghna, 27 kilometer van de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Het vaartuig, de Miraj-4, had zeker 200 mensen aan boord, van wie de meesten nog steeds worden vermist, meldden plaatselijke media. Wel zouden overlevenden zwemmend de oevers hebben weten te bereiken, volgens de autoriteiten.

De veerboot was onderweg van Dhaka naar de stad Shariatpur. 'We zijn met reddingsteams onderweg naar de plaats van het ongeluk', zei Saiful Hassan Badal, plaatsvervangend hoofd van het betrokken district Munshiganj, tegen persbureau Reuters. Volgens hem gaat het om teams van de marine en kustwacht.

Officiële functionarissen zeggen te verwachten dat het dodental verder zal oplopen.

Scheepsongelukken komen vaak voor op het uitgebreide rivierennetwerk van Bangladesh. In 2002 en 2003 vonden op de rivier de Meghna, waar de veerboot vanochtend kapseisde, twee ongelukken plaats, die tot de zwaarste scheepsrampen van deze eeuw worden gerekend. In totaal 850 mensen kwamen om toen twee veerboten zonken.

Bron: Volkskrant.nl

 

Hele familie getroffen door bliksem

E-mailadres Afdrukken PDF

CHEMNITZ - Wat zijn de kansen? Een Duitse grootmoeder, haar dochter (36), haar schoondochter (32) en haar twee kleinzonen van zes en van negen werden allemaal getroffen door een blikseminslag.

Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het negenjarig jongetje was er het ergst aan toe. Hij moest worden gereanimeerd in de tuin.

De familie was in Chemnitz in het Duitse Saksen de tuinmeubelen en het speelgoed aan het opruimen, omdat plots een onweer kwam aanzetten. En toen sloeg het noodlot toe met een luide knal. Een bliksemschicht trof de hele familie. De schoondochter had het in een gesprek met Bild over een "tinteling van kop tot teen". De jongen van negen verkeert in levensgevaar, de anderen liepen lichte verwondingen op.

Bron: HLN

 

Heftige regenval legt zuiden van China plat

E-mailadres Afdrukken PDF

CHINA - Minstens 16 mensen zijn overleden door heftige regenval in het zuiden van China. Sinds vrijdag wordt dat deel van het Aziatische land geteisterd door regen en hagel.

De provincie Guangdong zou het ergst getroffen zijn. Het overvloedige water veroorzaakt overstromingen en landverschuivingen.

Ook het vliegverkeer ondervindt er last van. Naar verwachting blijft het in het getroffen gebied tot ten minste woensdag regenen.

Bron: AD

 

'Zonnigste maartmaand sinds start metingen in 1901'

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeer zachte lucht stroomt dit weekend het land binnen. Daardoor loopt de temperatuur op tot zeer hoge waarden voor eind maart. Vanmiddag is het in het binnenland 19 tot 21 graden, terwijl een graad of 11 normaal is. Morgen warmt de atmosfeer nog verder op. In De Bilt is maart 2014 al uitgeroepen toto zonnigste maartmaand sinds de start van de metingen in 1901.

Ondanks dat er hoge (sluier)wolken komen, boekt de temperatuur morgen nog wat winst. In het zuidoosten van Noord-Brabant en in Midden-Limburg kan het 23 of 24 graden worden, meldt Weerplaza.nl vanochtend.

Aan kust minder warm

Niet overal is het dit weekend zo warm. De Waddeneilanden en de noordkust hebben last van het koude zeewater. Bij een matige oostenwind wordt het daar ongeveer 16 graden. Uit de wind en in de zon voelt het echter veel warmer aan.

Ook op de westelijke stranden zijn hoge temperaturen geen zekerheid. Vooral morgen kan er in de loop van de dag een zeewindje opsteken. De temperatuur daalt er dan in enkele minuten van 20 naar 10 graden. Vandaag is de kans op een zeewind veel kleiner.

Ook volgende week zacht

Het zeer zachte weer houdt ook na het weekend aan. Waarschijnlijk wordt het tot en met donderdag dagelijks ergens in het land 20 graden. Wel neemt vanaf dinsdagavond de kans op een lokale (onweers)bui toe.

Zonnigste maartmaand

Het fraaie weer met hoge temperaturen heeft als resultaat dat in De Bilt maart 2014 de zonnigste maartmaand wordt sinds de start van de metingen in 1901. De gemiddelde temperatuur komt uit op ongeveer 8,3 eindigt daarmee rond de 4de plek van warmste maartmaanden. In 1991 was het met gemiddeld 8,8 graden nog veel zachter.

We moeten terug tot 1968 om dusdanig hoge temperaturen in de laatste dagen van maart tegen te komen. Het record voor eind maart werd gevestigd op 29 maart 1968. Zowel in Soesterberg als in Volkel werd het toen 25,4 graden.

Bron: De Volkskrant

 

Lichten uit voor 'Earth Hour'

E-mailadres Afdrukken PDF

WERELD - Miljoenen mensen wereldwijd doen vanavond een uur lang de lichten uit voor de actie Earth Hour. Die moet ervoor zorgen dat er meer bewustzijn komt voor de duurzaamheid van de aarde. De actie begon overal om 20.30 uur plaatselijke tijd. In Australië, Japan en China kwam Earth Hour het eerst. In Moskou zijn de lichten van de Basiliuskathedraal op het Rode Plein en de schijnwerpers van de rode Kremlinmuren tijdelijk uitgezet.

In Duitsland worden de Brandenburger Tor, de Keulse Dom en de Vrouwenkerk in München in schaduw gehuld. Frankrijk knipt het licht van de Eiffeltoren uit. Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, werd een uur lang één met de nachtelijke hemel. In New York gaan de reclamezuilen en borden die Times Square dag en nacht verlichten even op zwart.

Initiatiefnemer WNF rekent op de bijdrage van miljoenen mensen in ruim 150 landen en 7000 steden.

Bron: RTL Nieuws

 

Nieuwe oorzaken van gat in ozonlaag ontdekt

E-mailadres Afdrukken PDF

UTRECHT - Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010. Dat liet de universiteit weten. Toch zijn de gassen - drie zogenoemde cfk's en een hcfk - sinds die tijd pas in de atmosfeer terecht gekomen.

De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. "Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten", schrijft de universiteit.

De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. "Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden", aldus de Utrechtse professor Thomas Röckmann.

Bron: HLN

 

Nooit zoveel zonne-energie geproduceerd in België

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - Donderdag werd in België meer dan 2.000 megawatt aan zonne-energie geproduceerd, of een nieuwe piek in de productie van zonne-energie. 2.000 megawatt is het equivalent van twee grote kerncentrales, en goed voor ruim 20 procent van de elektriciteit die op dat moment nodig was om aan de vraag te beantwoorden. Dat meldt het energiebedrijf Eneco in een persbericht. Ook Alex Polfliet, voorzitter van PV Vlaanderen, sectororganisatie voor zonne-energie, bevestigt het record. "Dat hoeft ook niet te verbazen, met het mooie weer en het stijgend aantal installaties."

Op de middag werd, volgens de metingen die te volgen zijn op de Elia-site, precies 2.067,25 megawatt geproduceerd met zonne-energie. Dat record werd bereikt door goed 73 procent van de geïnstalleerde capaciteit, blijkt nog uit de cijfers van Elia. "Zonne-energie levert nu al een significante bijdrage in onze energievoorziening", zegt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. "Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen."

In België beschikt Eneco over bijna 75.000 zonnepanelen, of ongeveer 6 procent van alle zonne-installaties in België. De Eneco-installaties zijn samen goed voor 176 megawatt piekvermogen.

Bron: HLN

 

Klimaatverandering bedreigt drinkwater

E-mailadres Afdrukken PDF

NEDERLAND - De kwaliteit van water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dinsdag. Door veranderingen in het klimaat kan het voor langere tijd erg droog zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund.

Volgens het RIVM zou het dan ook goed zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes of de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen, of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Zo kan er bijvoorbeeld water vanuit de Waal naar de Maas en de Lek worden geleid. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen. De zuiveringsinstallaties lozen het gezuiverde rioolwater uiteindelijk namelijk ook op het oppervlaktewater.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat het weet dat er extra maatregelen nodig zijn in verband met klimaatverandering. ''Het RIVM-rapport wordt gebruikt bij de beleidskeuzes van de komende jaren. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, stemt het ministerie die keuzes telkens af op de daadwerkelijke klimaatontwikkelingen'', aldus een woordvoerster. Dit jaar moet er meer duidelijk worden welke maatregelen het kabinet gaat nemen. In Nederland wordt in totaal zo'n 40 procent van het drinkwater geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

Bron: Nu.nl

 

Helft auto's Parijs mag weg niet op vanwege hevige smog

E-mailadres Afdrukken PDF

PARIJS - Vanwege de hevige smog in Parijs moet de helft van de automobilisten hun voertuig daar maandag laten staan. Mogelijk mag de andere helft juist op dinsdag niet de weg op, schrijven lokale media.

Sinds een paar dagen is het openbaar vervoer en de huur van fietsen en elektrische auto's al gratis om de Co2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtvervuiling, veel zon en weinig wind. De lucht is op dit moment zo vuil dat die gezondheidsrisico's oplevert. Komende maandag, een oneven dag (17 maart), mogen alleen auto's met een oneven nummerplaat in en om Parijs worden gebruikt. Of de voertuigen met een even nummerplaat dinsdag aan de beurt zijn, wordt later bepaald.

Voor hulpdiensten, vuilniswagens, taxi's en auto's van particulieren met minstens drie passagiers geldt de regel niet. Franse automobilisten gingen één keer eerder gebukt onder de om-en-om-maatregel: in 1997 gooide slechte luchtkwaliteit ook al roet in het eten.

Bron: HLN

 

Slechtste luchtkwaliteit in 800.000 jaar

E-mailadres Afdrukken PDF

Er zit van langs om meer CO2 in de lucht die we inademen. Deze week is voor het eerst de norm van 400 deeltjes per miljoen (ppm) overschreden. "We zitten op het hoogste peil in 800.000 jaar", zegt Jean-Pascal van Ypersele, professor klimatologie aan de UCL en lid van het VN-klimaatpanel. "Dat we 800.000 jaar terug in de tijd kunnen, komt omdat we luchtbelletjes in de ijsmassa van Antarctica hebben kunnen analyseren."

"CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen van menselijke oorsprong en speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde", zegt van Ypersele in De Standaard naar aanleiding van een bericht op Knack.be "De laatste keer dat we nog 400 ppm haalden, moet 2 à 3 miljoen jaar geleden geweest zijn. Toen was het op aarde één à twee graden warmer dan nu. Als dit scenario zich herhaalt, dan zou binnen 500 à 1.000 jaar de Groenland-ijskap smelten, waardoor de zeespiegel liefst zes meter zou stijgen. We spelen met vuur als we niets doen."

Bron: HLN

 

Smog na bosbranden verlamt openbaar leven op Sumatra

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - Zware smog heeft het openbare leven op het Indonesisch eiland Sumatra in enkele regio's lamgelegd. De internationale luchthaven van de provinciehoofdstad Pekanbaru blijft tot zaterdag gesloten, aldus de autoriteiten. Oorzaak van de smog zijn de al weken durende bosbranden. De overheid riep de mensen van de provincie Riau op binnen te blijven. Ook scholen moeten gesloten blijven.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono riep de regionale overheden op meer inspanningen te leveren om de branden onder controle te krijgen. Indien deze bosbranden de komende twee dagen niet bedwongen worden, zal hij zelf de noodcoördinatie leiden, schreef hij op de microblogsite Twitter. Op Sumatra kampen ondertussen meer dan 60.000 mensen wegens de zware luchtvervuiling met ademhalingsproblemen. Ook buurland Malesië heeft onder de smog te lijden.

Bron: HLN

 

Smogalarm van kracht in België

E-mailadres Afdrukken PDF

Vanaf donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. In Vlaanderen en Wallonië geldt daarom een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur op een aantal snel- en ringwegen. De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er vandaag en morgen een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden.

Het smogalarm geldt ook morgen. Vanaf zaterdag wordt weer een betere luchtkwaliteit verwacht.

Bron: VTM Nieuws

 


Pagina 1 van 26

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter