Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Buitenland

Siberië geteisterd door bosbranden

E-mailadres Afdrukken PDF

De Russische regio Siberië wordt geteisterd door bosbranden. Vanochtend kwamen er bij de regionale overheid 99 meldingen binnen van bosbranden in een gebied van 40.000 hectare. In het dorp Dalni in de provincie Irkoetsk zijn meer dan 20 huizen afgebrand, meldde persbureau Interfax op basis van de lokale autoriteiten.

Het vuur in Dalni woedt al meer dan 15 uur. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle en kan nog niets vertellen over slachtoffers. De provincie Irkoetsk, in het zuidoosten van Rusland, is met 77 bosbranden het gebied waar de meeste branden woedden.

Bron: Volkskrant.nl

 

São Paulo en Oranjefans verrast door hagel

E-mailadres Afdrukken PDF

SAO PAULO - Snakte het Braziliaanse São Paulo vorige week nog naar regen, gisteren vielen recordhoeveelheden neerslag in de WK-speelstad. De zware buien gingen gepaard met hagel en veranderden de anders zo warme en milde miljoenenstad in een witte wereld. Het mag dan geen regentijd zijn tijdens het WK Voetbal volgende maand, de Braziliaanse weergoden zitten vol verrassingen zo blijkt.

De zware regen- en hagelbuien teisterden de miljoenenstad gisteren aan het eind van de middag. Ze duurden zo'n twintig minuten en deden de temperatuur dalen van een aangename 25 graden naar 'slechts' 16 graden. Binnen de kortste keren waren straten, pleinen, parken en tuinen bedekt met een centimers dikke laag hagelstenen. Die waren op sommige plaatsen zo groot dat tegels beschadigden, zo verklaarden inwoners tegenover Braziliaanse media.

Waakzaamheid

Volgens het Braziliaanse centrum voor management van crisissituaties (CGE, Centro de Gerenciamento de Emergência) werd de noodtoestand nog net niet afgekondigd maar gold in de stedelijke agglomeratie met zo'n 22 miljoen inwoners wel de 'staat van waakzaamheid.' Het CGE noteerde in sommige delen van de stad 'recordhoeveelheden' neerslag. In Braziliaanse kranten en op Youtube verschenen vandaag vele tientallen beelden van de hagelbuien en 'winterse' taferelen die er uit voortvloeiden. De regen- en hagelbuien waren de eerste van de maand mei.

'Watertekort'

Vier dagen geleden meldde NOS-correspondent Marc Bessems nog vanuit São Paulo dat een beetje regen wel van pas zou komen. 'Op dit moment is er een groot tekort aan water in de stad. Het is niet eens duidelijk of we het gaan redden met de huidige watervoorraad tot het WK begint.' Bessems deed zijn uitlatingen in een reportage over het dak van het Itaquerão-stadion in São Paulo. Daar wordt op 12 juni de openingswedstrijd van het WK gespeeld. Een gedeelte van het dak stortte in november in waarbij twee doden vielen. De herstelwerkzaamheden zijn in volle gang maar vast staat dat een deel van de tribunes niet overdekt zal zijn tijdens het WK.

Regentijd

'Het is gelukkig geen regentijd tijdens het WK maar áls het gaat regenen dan zitten niet alleen de gewone voetbalfans in de nattigheid. Ook het VIP-gedeelte is nog niet overdekt. Aan de afwerking van het stadion schort eveneens het een en ander. Zo zullen er overal nog stukken staal zichtbaar zijn die nodig zijn voor het afmaken van het dak,' aldus Bessems.

Bron: AD

 

Veerboot Bangladesh slaat om: twaalf doden

E-mailadres Afdrukken PDF

Zeker twaalf mensen zijn vandaag omgekomen toen een veerboot in een storm omsloeg op de rivier de Meghna, 27 kilometer van de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Het vaartuig, de Miraj-4, had zeker 200 mensen aan boord, van wie de meesten nog steeds worden vermist, meldden plaatselijke media. Wel zouden overlevenden zwemmend de oevers hebben weten te bereiken, volgens de autoriteiten.

De veerboot was onderweg van Dhaka naar de stad Shariatpur. 'We zijn met reddingsteams onderweg naar de plaats van het ongeluk', zei Saiful Hassan Badal, plaatsvervangend hoofd van het betrokken district Munshiganj, tegen persbureau Reuters. Volgens hem gaat het om teams van de marine en kustwacht.

Officiële functionarissen zeggen te verwachten dat het dodental verder zal oplopen.

Scheepsongelukken komen vaak voor op het uitgebreide rivierennetwerk van Bangladesh. In 2002 en 2003 vonden op de rivier de Meghna, waar de veerboot vanochtend kapseisde, twee ongelukken plaats, die tot de zwaarste scheepsrampen van deze eeuw worden gerekend. In totaal 850 mensen kwamen om toen twee veerboten zonken.

Bron: Volkskrant.nl

 

Hele familie getroffen door bliksem

E-mailadres Afdrukken PDF

CHEMNITZ - Wat zijn de kansen? Een Duitse grootmoeder, haar dochter (36), haar schoondochter (32) en haar twee kleinzonen van zes en van negen werden allemaal getroffen door een blikseminslag.

Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het negenjarig jongetje was er het ergst aan toe. Hij moest worden gereanimeerd in de tuin.

De familie was in Chemnitz in het Duitse Saksen de tuinmeubelen en het speelgoed aan het opruimen, omdat plots een onweer kwam aanzetten. En toen sloeg het noodlot toe met een luide knal. Een bliksemschicht trof de hele familie. De schoondochter had het in een gesprek met Bild over een "tinteling van kop tot teen". De jongen van negen verkeert in levensgevaar, de anderen liepen lichte verwondingen op.

Bron: HLN

 

Heftige regenval legt zuiden van China plat

E-mailadres Afdrukken PDF

CHINA - Minstens 16 mensen zijn overleden door heftige regenval in het zuiden van China. Sinds vrijdag wordt dat deel van het Aziatische land geteisterd door regen en hagel.

De provincie Guangdong zou het ergst getroffen zijn. Het overvloedige water veroorzaakt overstromingen en landverschuivingen.

Ook het vliegverkeer ondervindt er last van. Naar verwachting blijft het in het getroffen gebied tot ten minste woensdag regenen.

Bron: AD

 

Nooit zoveel zonne-energie geproduceerd in België

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - Donderdag werd in België meer dan 2.000 megawatt aan zonne-energie geproduceerd, of een nieuwe piek in de productie van zonne-energie. 2.000 megawatt is het equivalent van twee grote kerncentrales, en goed voor ruim 20 procent van de elektriciteit die op dat moment nodig was om aan de vraag te beantwoorden. Dat meldt het energiebedrijf Eneco in een persbericht. Ook Alex Polfliet, voorzitter van PV Vlaanderen, sectororganisatie voor zonne-energie, bevestigt het record. "Dat hoeft ook niet te verbazen, met het mooie weer en het stijgend aantal installaties."

Op de middag werd, volgens de metingen die te volgen zijn op de Elia-site, precies 2.067,25 megawatt geproduceerd met zonne-energie. Dat record werd bereikt door goed 73 procent van de geïnstalleerde capaciteit, blijkt nog uit de cijfers van Elia. "Zonne-energie levert nu al een significante bijdrage in onze energievoorziening", zegt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. "Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen."

In België beschikt Eneco over bijna 75.000 zonnepanelen, of ongeveer 6 procent van alle zonne-installaties in België. De Eneco-installaties zijn samen goed voor 176 megawatt piekvermogen.

Bron: HLN

 

Helft auto's Parijs mag weg niet op vanwege hevige smog

E-mailadres Afdrukken PDF

PARIJS - Vanwege de hevige smog in Parijs moet de helft van de automobilisten hun voertuig daar maandag laten staan. Mogelijk mag de andere helft juist op dinsdag niet de weg op, schrijven lokale media.

Sinds een paar dagen is het openbaar vervoer en de huur van fietsen en elektrische auto's al gratis om de Co2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtvervuiling, veel zon en weinig wind. De lucht is op dit moment zo vuil dat die gezondheidsrisico's oplevert. Komende maandag, een oneven dag (17 maart), mogen alleen auto's met een oneven nummerplaat in en om Parijs worden gebruikt. Of de voertuigen met een even nummerplaat dinsdag aan de beurt zijn, wordt later bepaald.

Voor hulpdiensten, vuilniswagens, taxi's en auto's van particulieren met minstens drie passagiers geldt de regel niet. Franse automobilisten gingen één keer eerder gebukt onder de om-en-om-maatregel: in 1997 gooide slechte luchtkwaliteit ook al roet in het eten.

Bron: HLN

 

Smog na bosbranden verlamt openbaar leven op Sumatra

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - Zware smog heeft het openbare leven op het Indonesisch eiland Sumatra in enkele regio's lamgelegd. De internationale luchthaven van de provinciehoofdstad Pekanbaru blijft tot zaterdag gesloten, aldus de autoriteiten. Oorzaak van de smog zijn de al weken durende bosbranden. De overheid riep de mensen van de provincie Riau op binnen te blijven. Ook scholen moeten gesloten blijven.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono riep de regionale overheden op meer inspanningen te leveren om de branden onder controle te krijgen. Indien deze bosbranden de komende twee dagen niet bedwongen worden, zal hij zelf de noodcoördinatie leiden, schreef hij op de microblogsite Twitter. Op Sumatra kampen ondertussen meer dan 60.000 mensen wegens de zware luchtvervuiling met ademhalingsproblemen. Ook buurland Malesië heeft onder de smog te lijden.

Bron: HLN

 

Smogalarm van kracht in België

E-mailadres Afdrukken PDF

Vanaf donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. In Vlaanderen en Wallonië geldt daarom een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur op een aantal snel- en ringwegen. De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er vandaag en morgen een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden.

Het smogalarm geldt ook morgen. Vanaf zaterdag wordt weer een betere luchtkwaliteit verwacht.

Bron: VTM Nieuws

 

Mist hield vliegveld Zaventem in zijn greep

E-mailadres Afdrukken PDF

ZAVENTEM - Sinds ongeveer 09.40 uur kunnen er opnieuw vliegtuigen opstijgen vanop Brussels Airport. Dat heeft woordvoerder Jan Van der Cruysse laten weten.

De vliegtuigen moesten eerder vanmorgen aan de grond blijven vanwege de dichte mist. Het zicht was beperkt tot 50 meter, waardoor landen en opstijgen onmogelijk was.

Brussels Airport liet weten dat het zelden gebeurt dat er niet gevlogen kan worden als gevolg van dichte mist. De weersomstandigheden zijn intussen verbeterd, wel geldt nog de "low visibility"-procedure, wat betekent dat er meer spreiding is tussen de vluchten. Er zijn nog heel wat vertragingen, maar Van der Cruysse gaat ervan uit dat de situatie zich vanaf nu zal normaliseren.

Bron: HLN

 

Mensen op Sumatra ziek door bosbranden

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - De luchtvervuiling door de bosbranden op Sumatra maakt steeds meer mensen ziek. Meer dan 30.000 inwoners van het Indonesische eiland lijden onder ontstekingen van de luchtwegen, astma of oog- en huidirritaties. Dat deelde een woordvoerder van de Nationale Rampenbestrijdingsdienst mee. In de provincie Riau en haar hoofdstad Pekanbaru bedraagt het zicht door de smog nauwelijks nog 200 meter. Satellietbeelden toonden meer dan 330 brandhaarden in Riau.

Plannen om het vuur vanuit de lucht te bestrijden, moesten wegens het slechte zich afgebroken worden. Volgens de politie werden de voorbije dagen 28 vermoedelijke brandstichters in Riau opgepakt. In Indonesië komt het tijdens de jaarlijkse droogte vaak tot bosbranden. De rookwolken benadelen ook de buurlanden Maleisië, Singapore en Thailand.

Bron: HLN

 

'Code rood' in Noord-Spanje na 17 meter hoge golven

E-mailadres Afdrukken PDF

In verschillende Noord-Spaanse regio's is een stormalarm afgekondigd nadat golven van 17 meter hoog en windstoten tot 130 kilometer per uur werden geregistreerd.

In de regio Asturië geldt sinds vanmiddag het hoogste alarmpeil, zo heeft een woordvoerder van de regionale regering aangegeven. De hoge golven brachten er reeds schade toe in de haven van Cudillero. Ook veroorzaakte het stormweer overstromingen en onderbroken wegen.

De civiele bescherming kondigde voorts een stormalarm af in Galicië en, in mindere mate, in het Baskenland. Er wordt verwacht dat het stormweer ook de zuidelijke regio Andalusië, Catalonië (in het noordoosten van het land) en de Balearen zal treffen.

Bron: HLN

 

Smog jaagt Chinezen weg

E-mailadres Afdrukken PDF

PEKING - Steeds meer welvarende Chinezen verlaten China om ergens anders te gaan wonen. De reden? Dikke smog die boven veel steden hangt.

Uit een jaarlijks rapport over migratie blijkt dat bijna 70 procent van de Chinese emigranten vertrekt door de luchtvervuiling. Smog is een groot probleem in China. Vooral steden als Peking, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen hebben ermee te maken.

Er was gisteren gemiddeld 450 microgram fijnstof in een kubieke meter lucht in Peking. Dat is bijna achttien keer zo veel als de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. De hevige smog kan gevolgen hebben voor de economische groei in China. De rijke elite en hoogopgeleiden trekken namelijk weg uit de grote steden. Tegelijkertijd zijn buitenlanders steeds minder geneigd om naar Chinese steden te verhuizen.

Verschillende emigratie-bureaus spelen handig in op de smog. Zo adverteert een bedrijf met foto's van de heldere lucht van steden in het buitenland. Zij worden afgedrukt naast foto's van de haast onzichtbare skyline van Peking. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in emigratie naar Australië, heeft de afgelopen weken drie keer zo veel klanten gehad als normaal. "Mensen emigreren vooral doordat ze bezorgd zijn over de slechte luchtkwaliteit, maar ze hebben ook het betere onderwijs en het betere rechtssysteem van Australië in hun achterhoofd", zegt een medewerker van het kantoor.

Bron: NOS

 

Zware smog maakt meer en meer Chinezen ziek

E-mailadres Afdrukken PDF

BEIJING - Het aantal patiënten dat in China door luchtvervuiling in het ziekenhuis belandt, stijgt snel. Alsmaar meer mensen hebben te kampen met oog- en ademhalingsproblemen. Zware smog bedekt ongeveer 15 procent van het land, vooral in het noorden en het oosten. Het fijn stof uit China bereikte zelfs al de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Pas voor het einde van de week wordt beterschap verwacht.

"We hebben veel meer patiënten met ontstekingen van de luchtwegen", zei een verpleegster van het Chaoyang ziekenhuis. Meer dan een derde lijdt aan door smog veroorzaakte problemen. De staatsradio berichtte over een verdubbeling sinds donderdag van het aantal patiënten met acute astma en longemfyseem in de ziekenhuizen van Peking.

De hoeveelheid gevaarlijk fijn stof in de lucht is al dagenlang twaalf tot zestien keer meer dan de grenswaarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgelegd is. De autoriteiten waarschuwen dat het niveau van schadelijke stoffen in de lucht op een gevaarlijk hoog niveau blijft. In Peking werd maandag voor de vierde dag op rij de op een na hoogste alarmfase "oranje" van kracht. Ook de provincies Hebei, Shandong, Henan, Shanxi en Shaanxi hebben te lijden onder zware luchtvervuiling.

Als reactie op de smog werden zondag in de stad Shijiazhuang in de provincie Hebei een vijfde van de auto's uit het verkeer genomen. Meerdere staalbedrijven moesten tijdelijk sluiten. Ook in Peking sloten 36 bedrijven, 75 andere moesten de productie verminderen. Er komt echter veel kritiek dat de overheid niet genoeg maatregelen neemt en dat alarmfase rood nog niet is afgeroepen.

Bron: HLN

 
Pagina 1 van 21

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter