Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Buitenland

Heftige regenval legt zuiden van China plat

E-mailadres Afdrukken PDF

CHINA - Minstens 16 mensen zijn overleden door heftige regenval in het zuiden van China. Sinds vrijdag wordt dat deel van het Aziatische land geteisterd door regen en hagel.

De provincie Guangdong zou het ergst getroffen zijn. Het overvloedige water veroorzaakt overstromingen en landverschuivingen.

Ook het vliegverkeer ondervindt er last van. Naar verwachting blijft het in het getroffen gebied tot ten minste woensdag regenen.

Bron: AD

 

Nooit zoveel zonne-energie geproduceerd in België

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - Donderdag werd in België meer dan 2.000 megawatt aan zonne-energie geproduceerd, of een nieuwe piek in de productie van zonne-energie. 2.000 megawatt is het equivalent van twee grote kerncentrales, en goed voor ruim 20 procent van de elektriciteit die op dat moment nodig was om aan de vraag te beantwoorden. Dat meldt het energiebedrijf Eneco in een persbericht. Ook Alex Polfliet, voorzitter van PV Vlaanderen, sectororganisatie voor zonne-energie, bevestigt het record. "Dat hoeft ook niet te verbazen, met het mooie weer en het stijgend aantal installaties."

Op de middag werd, volgens de metingen die te volgen zijn op de Elia-site, precies 2.067,25 megawatt geproduceerd met zonne-energie. Dat record werd bereikt door goed 73 procent van de geïnstalleerde capaciteit, blijkt nog uit de cijfers van Elia. "Zonne-energie levert nu al een significante bijdrage in onze energievoorziening", zegt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. "Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen."

In België beschikt Eneco over bijna 75.000 zonnepanelen, of ongeveer 6 procent van alle zonne-installaties in België. De Eneco-installaties zijn samen goed voor 176 megawatt piekvermogen.

Bron: HLN

 

Helft auto's Parijs mag weg niet op vanwege hevige smog

E-mailadres Afdrukken PDF

PARIJS - Vanwege de hevige smog in Parijs moet de helft van de automobilisten hun voertuig daar maandag laten staan. Mogelijk mag de andere helft juist op dinsdag niet de weg op, schrijven lokale media.

Sinds een paar dagen is het openbaar vervoer en de huur van fietsen en elektrische auto's al gratis om de Co2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtvervuiling, veel zon en weinig wind. De lucht is op dit moment zo vuil dat die gezondheidsrisico's oplevert. Komende maandag, een oneven dag (17 maart), mogen alleen auto's met een oneven nummerplaat in en om Parijs worden gebruikt. Of de voertuigen met een even nummerplaat dinsdag aan de beurt zijn, wordt later bepaald.

Voor hulpdiensten, vuilniswagens, taxi's en auto's van particulieren met minstens drie passagiers geldt de regel niet. Franse automobilisten gingen één keer eerder gebukt onder de om-en-om-maatregel: in 1997 gooide slechte luchtkwaliteit ook al roet in het eten.

Bron: HLN

 

Smog na bosbranden verlamt openbaar leven op Sumatra

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - Zware smog heeft het openbare leven op het Indonesisch eiland Sumatra in enkele regio's lamgelegd. De internationale luchthaven van de provinciehoofdstad Pekanbaru blijft tot zaterdag gesloten, aldus de autoriteiten. Oorzaak van de smog zijn de al weken durende bosbranden. De overheid riep de mensen van de provincie Riau op binnen te blijven. Ook scholen moeten gesloten blijven.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono riep de regionale overheden op meer inspanningen te leveren om de branden onder controle te krijgen. Indien deze bosbranden de komende twee dagen niet bedwongen worden, zal hij zelf de noodcoördinatie leiden, schreef hij op de microblogsite Twitter. Op Sumatra kampen ondertussen meer dan 60.000 mensen wegens de zware luchtvervuiling met ademhalingsproblemen. Ook buurland Malesië heeft onder de smog te lijden.

Bron: HLN

 

Smogalarm van kracht in België

E-mailadres Afdrukken PDF

Vanaf donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. In Vlaanderen en Wallonië geldt daarom een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur op een aantal snel- en ringwegen. De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er vandaag en morgen een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden.

Het smogalarm geldt ook morgen. Vanaf zaterdag wordt weer een betere luchtkwaliteit verwacht.

Bron: VTM Nieuws

 

Mist hield vliegveld Zaventem in zijn greep

E-mailadres Afdrukken PDF

ZAVENTEM - Sinds ongeveer 09.40 uur kunnen er opnieuw vliegtuigen opstijgen vanop Brussels Airport. Dat heeft woordvoerder Jan Van der Cruysse laten weten.

De vliegtuigen moesten eerder vanmorgen aan de grond blijven vanwege de dichte mist. Het zicht was beperkt tot 50 meter, waardoor landen en opstijgen onmogelijk was.

Brussels Airport liet weten dat het zelden gebeurt dat er niet gevlogen kan worden als gevolg van dichte mist. De weersomstandigheden zijn intussen verbeterd, wel geldt nog de "low visibility"-procedure, wat betekent dat er meer spreiding is tussen de vluchten. Er zijn nog heel wat vertragingen, maar Van der Cruysse gaat ervan uit dat de situatie zich vanaf nu zal normaliseren.

Bron: HLN

 

Mensen op Sumatra ziek door bosbranden

E-mailadres Afdrukken PDF

SUMATRA - De luchtvervuiling door de bosbranden op Sumatra maakt steeds meer mensen ziek. Meer dan 30.000 inwoners van het Indonesische eiland lijden onder ontstekingen van de luchtwegen, astma of oog- en huidirritaties. Dat deelde een woordvoerder van de Nationale Rampenbestrijdingsdienst mee. In de provincie Riau en haar hoofdstad Pekanbaru bedraagt het zicht door de smog nauwelijks nog 200 meter. Satellietbeelden toonden meer dan 330 brandhaarden in Riau.

Plannen om het vuur vanuit de lucht te bestrijden, moesten wegens het slechte zich afgebroken worden. Volgens de politie werden de voorbije dagen 28 vermoedelijke brandstichters in Riau opgepakt. In Indonesië komt het tijdens de jaarlijkse droogte vaak tot bosbranden. De rookwolken benadelen ook de buurlanden Maleisië, Singapore en Thailand.

Bron: HLN

 

'Code rood' in Noord-Spanje na 17 meter hoge golven

E-mailadres Afdrukken PDF

In verschillende Noord-Spaanse regio's is een stormalarm afgekondigd nadat golven van 17 meter hoog en windstoten tot 130 kilometer per uur werden geregistreerd.

In de regio Asturië geldt sinds vanmiddag het hoogste alarmpeil, zo heeft een woordvoerder van de regionale regering aangegeven. De hoge golven brachten er reeds schade toe in de haven van Cudillero. Ook veroorzaakte het stormweer overstromingen en onderbroken wegen.

De civiele bescherming kondigde voorts een stormalarm af in Galicië en, in mindere mate, in het Baskenland. Er wordt verwacht dat het stormweer ook de zuidelijke regio Andalusië, Catalonië (in het noordoosten van het land) en de Balearen zal treffen.

Bron: HLN

 

Smog jaagt Chinezen weg

E-mailadres Afdrukken PDF

PEKING - Steeds meer welvarende Chinezen verlaten China om ergens anders te gaan wonen. De reden? Dikke smog die boven veel steden hangt.

Uit een jaarlijks rapport over migratie blijkt dat bijna 70 procent van de Chinese emigranten vertrekt door de luchtvervuiling. Smog is een groot probleem in China. Vooral steden als Peking, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen hebben ermee te maken.

Er was gisteren gemiddeld 450 microgram fijnstof in een kubieke meter lucht in Peking. Dat is bijna achttien keer zo veel als de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. De hevige smog kan gevolgen hebben voor de economische groei in China. De rijke elite en hoogopgeleiden trekken namelijk weg uit de grote steden. Tegelijkertijd zijn buitenlanders steeds minder geneigd om naar Chinese steden te verhuizen.

Verschillende emigratie-bureaus spelen handig in op de smog. Zo adverteert een bedrijf met foto's van de heldere lucht van steden in het buitenland. Zij worden afgedrukt naast foto's van de haast onzichtbare skyline van Peking. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in emigratie naar Australië, heeft de afgelopen weken drie keer zo veel klanten gehad als normaal. "Mensen emigreren vooral doordat ze bezorgd zijn over de slechte luchtkwaliteit, maar ze hebben ook het betere onderwijs en het betere rechtssysteem van Australië in hun achterhoofd", zegt een medewerker van het kantoor.

Bron: NOS

 

Zware smog maakt meer en meer Chinezen ziek

E-mailadres Afdrukken PDF

BEIJING - Het aantal patiënten dat in China door luchtvervuiling in het ziekenhuis belandt, stijgt snel. Alsmaar meer mensen hebben te kampen met oog- en ademhalingsproblemen. Zware smog bedekt ongeveer 15 procent van het land, vooral in het noorden en het oosten. Het fijn stof uit China bereikte zelfs al de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Pas voor het einde van de week wordt beterschap verwacht.

"We hebben veel meer patiënten met ontstekingen van de luchtwegen", zei een verpleegster van het Chaoyang ziekenhuis. Meer dan een derde lijdt aan door smog veroorzaakte problemen. De staatsradio berichtte over een verdubbeling sinds donderdag van het aantal patiënten met acute astma en longemfyseem in de ziekenhuizen van Peking.

De hoeveelheid gevaarlijk fijn stof in de lucht is al dagenlang twaalf tot zestien keer meer dan de grenswaarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgelegd is. De autoriteiten waarschuwen dat het niveau van schadelijke stoffen in de lucht op een gevaarlijk hoog niveau blijft. In Peking werd maandag voor de vierde dag op rij de op een na hoogste alarmfase "oranje" van kracht. Ook de provincies Hebei, Shandong, Henan, Shanxi en Shaanxi hebben te lijden onder zware luchtvervuiling.

Als reactie op de smog werden zondag in de stad Shijiazhuang in de provincie Hebei een vijfde van de auto's uit het verkeer genomen. Meerdere staalbedrijven moesten tijdelijk sluiten. Ook in Peking sloten 36 bedrijven, 75 andere moesten de productie verminderen. Er komt echter veel kritiek dat de overheid niet genoeg maatregelen neemt en dat alarmfase rood nog niet is afgeroepen.

Bron: HLN

 

Natste winter ooit voor Britten

E-mailadres Afdrukken PDF

LONDEN - Met nog een week winter te gaan, is in het Verenigd Koninkrijk het regenrecord voor dat seizoen al gebroken. Volgens de Britse tegenhanger van het KNMI is in de periode van 1 december tot en met woensdag bijna een halve meter (486,8 millimeter) regen gevallen.

Het is daarmee de natste winter in het Verenigd Koninkrijk sinds de metingen in 1910 begonnen, meldt de BBC.

Het vorige record stamt uit 1995. Toen viel 485,1 millimeter regen. Het door overstromingen geteisterde zuidwesten van Engeland verbrak al op 11 februari het eigen regionale record uit 1914-1915. Tot op woensdag viel daar liefst 632,5 millimeter regen.

In totaal sneuvelden al voor het einde van de 'meteorologische' winter liefst vijf regenrecords. Wales is met 691,8 millimeter tot op woensdag het meest verregend. Schotland hield het met 514,5 millimeter ook allesbehalve droog. Voor de komende dagen is opnieuw regen voorspeld.

Bron: Volkskrant

 

Timelapse; kijk hoe snel Noordpoolijs smelt

E-mailadres Afdrukken PDF

NOORDPOOL - De video hieronder leert dat de ijsmassa op de Noordpool aanzienlijk veranderd is tussen 1987 en 2013.

Zeker één ding wordt duidelijk na het bekijken van de animatie: sinds eind de jaren '80 is er opmerkelijk veel meerjarig ijs verdwenen op de Arctische Oceaan.

Dat ijs is veel dikker dan de jongere variant, overleeft de smeltperiode makkelijker en kan meer dan negen jaar meegaan. In de video wordt het aangegeven door witte vlekken. Hoe donkerder de kleur, hoe jonger het ijs, dat als gevolg minder kans maakt om de zomer te overleven. Anno 2013 is veel meerjarig ijs vervangen door dun, eenjarig ijs, zo leren de beelden.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een Amerikaanse overheidsinstantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, is de vermindering een combinatie van warmer klimaat, wind en oceaanstromingen. Een omkering van het proces lijkt voorlopig niet in zicht, integendeel. Een recente studie van de Universiteit van Californië wijst erop dat het smeltseizoen met een maand is toegenomen sinds 1979.

Bron: HLN

 

Tienduizenden Australiërs zonder stroom

E-mailadres Afdrukken PDF

Tienduizenden huishoudens in Australië zitten zonder stroom na een aantal nachtelijke branden in elektriciteitspalen. Dat melden Australische media vandaag.

Meer dan 50.000 Australiërs ontdekten vanochtend dat de stroom was uitgevallen. Volgens energiebedrijven waren mede door de aanhoudende droogte elektriciteitspalen in vlammen opgegaan.

De storing leidde tot flinke problemen in de deelstaat Victoria, waar onder meer de miljoenenstad Melbourne ligt. De politie waarschuwde automobilisten in het gebied om voorzichtig te rijden, omdat sommige stoplichten waren uitgevallen. Ook een aantal spoorovergangen zat zonder stroom, waardoor treinen op sommige trajecten met vertraging reden.

De elektriciteitsbedrijven in het gebied zeggen met man en macht te werken om de storingen op te lossen. Dat zou in veel gevallen al gelukt zijn, maar volgens ABC News zitten nog steeds vele duizenden bewoners van de deelstaat zonder elektriciteit.

Bron: HLN

 

Hevige sneeuwval eist twaalf levens in Japan

E-mailadres Afdrukken PDF

JAPAN - Flinke sneeuwval in Japan heeft dit weekend zeker twaalf levens geëist. In de hoofdstad Tokio en in het oosten van het land zaten zaterdag honderdduizenden Japanners zonder stroom. In Tokio is die dag 27 centimeter sneeuw gevallen.

Dat is evenveel als vorig weekend, toen de regio gebukt ging onder de hevigste sneeuwstormen in 45 jaar. De meteorologische dienst waarschuwt voor lawines.

Het vlieg- en grondverkeer heeft het (opnieuw) zwaar te verduren. All Nippon Airways, Japans grootste luchtvaartmaatschappij, besloot zaterdag 350 vluchten te annuleren.

Ook zondag blijven nog tientallen vliegtuigen aan de grond. Nadat honderden mensen gewond raakten bij auto-ongelukken, zijn veel snelwegen (deels) afgesloten. In Kawasaki, ten westen van de hoofdstad, raakten negentien mensen gewond toen twee treinen op elkaar botsten. Door de sneeuw werkten de remmen niet meer naar behoren.

Bron: Nu.nl

 
Pagina 1 van 21

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter