Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Opmerkelijk

IJspegel van twee ton weggehaald in Canada

E-mailadres Afdrukken PDF

SASKATOON - De brandweer in het Canadese Saskatoon is het hele weekend bezig geweest om een enorme ijspegel bij een huis weg te halen. Naar schatting woog de pegel bijna twee ton. Dat melden diverse Amerikaanse media. Het ijs stond drie verdiepingen hoog tegen een huis aan. De mannen die waren uitgerukt om de pegel weg te halen, moesten enkele keren hun kettingzaag vervangen om door het ijs heen te komen.

De brandweer in het Canadese dorpje beval de bewoners van het huis donderdag dat de ijspegel om veiligheidsredenen binnen 24 uur weggehaald moest worden. Na twee dagen ploeteren, stond het ijs zaterdagmiddag nog steeds overeind. De brandweer rukte diezelfde dag nog uit met zwaar materieel en kreeg de pegel tegen de grond. Volgens de lokale zender CTV worden de resten van de ijspegel maandag opgeruimd.

Bron: Nu.nl

 

Natuur rolt zelf sneeuwballen

E-mailadres Afdrukken PDF

In de Amerikaanse staat Kansas keken inwoners van Attica deze week raar op toen ze sneeuwballen zagen liggen in de sneeuw. Die waren echter niet gerold door mensen, maar door de natuur zelf.

Het gaat volgens meteoroloog Ross Janssen om een bijzonder zeldzaam fenomeen dat enkel voorkomt wanneer de omstandigheden ideaal zijn. Je hebt immers genoeg wind nodig plus zware natte sneeuw.

Met een windsnelheid van bijna 50 km/u en plakkerige sneeuw waren die condities eergisteren aanwezig in Attica. De wind blies de sneeuw voort, zodat die begon te rollen als een bal en meer en meer sneeuw opnam. Opmerkelijk: de sneeuwballen van de natuur zijn hol vanbinnen.

Bron: HLN

Laatst aangepast op donderdag 28 februari 2013 01:20
 

Bliksem 'slaat in' op Vaticaan

E-mailadres Afdrukken PDF

Het nieuws over het aftreden van paus Benedictus XVI kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel. Deze foto van gisteravond vervolledigt het plaatje.
Amper enkele uren nadat de paus zijn aftreden had bekendgemaakt, trokken donkere wolken zich samen boven het Sint-Pietersplein in Rome. AFP-fotograaf Filippo Monteforte legde de bliksem vast op het moment dat hij de koepel van de Sint-Pietersbasiliek lijkt te treffen.

Sinds AFP de foto gisteren op Twitter postte is er discussie over de autheniticeit van het beeld.

AFP benadrukt dat de foto wel degelijk gisteren is genomen. Het moment van de ‘blikseminslag' is ook te zien in een filmpje op de website van de BBC.

 

Wormen schuldig aan klimaatprobleem

E-mailadres Afdrukken PDF

WAGENINGEN - Vergeet de hele discussie rondom de opwarming van de aarde. Want het is allemaal de schuld van de worm.

Biologische landbouw leidt al tot meer broeikasgassen, maar wormen kunnen er ook wat van. Juist regenwormen, die de bodemvruchtbaarheid verbeteren, blijken de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem te versnellen. En niet zo’n beetje ook. Dat constateren onderzoeksteams van vier verschillende internationale universiteiten, waaronder die van Wageningen. Maandag wordt de studie openbaar gemaakt.

De onderzoekers van Wageningen denken een belangrijk mechanisme in opwarming van de aarde op het spoor te zijn. „Dat is dus echt heel vreemd”, reageert de Noord-Hollandse melkveehouder Paul Blokker. „In mijn grond zitten 2,5 keer zoveel regenwormen en ik heb de gezondste grond van Nederland. Als je een goed werkende bodem hebt, nemen de organische stoffen en de bodemvruchtbaarheid juist toe. Lachgas-productie neemt juist toe door de mestinjectie in Nederland, echt niet door de wormen.”

Regenwormen verhogen volgens de onderzoekers van Wageningen de uitstoot van koolzuurgas vanuit de bodem gemiddeld met 33% en die van lachgas met 42%. Dat komt door het gewoel van de beestjes, waardoor de gassen gemakkelijker kunnen ontsnappen naar de atmosfeer.

„Het nieuwe van deze studie is dus dat ze laten zien dat in de bodems de regenwormen die cyclus versnellen”, reageert Guido van der Werf, wetenschapper bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Wat de precieze implicaties hiervan zijn kan ik niet goed inschatten.”

De onderzoekers van Wageningen denken een belangrijk mechanisme in opwarming van de aarde op het spoor te zijn.

Volgens Meindert Nieuweboer van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu is het echter een behoorlijk nutteloos onderzoek. „Er wordt niet gekeken naar het nut van wormen en alleen naar de nadelige gevolgen die men heeft gevonden in de 57 literatuurstudies waarin men selectief heeft gewinkeld”, zegt hij. „Dat bij de omzetting van plantenresten en mest in en op de bodem helpen wormen hierbij om de omzetting te bevorderen is juist en dat er bij deze omzetting gassen vrijkomen is ook juist, maar dat deze bevordelijk zijn bij de opwarming van de aarde wil er bij mij niet in.”

Landbouwgronden zijn verreweg de grootste bron van lachgas, vooral door het opbrengen van grote hoeveelheden mest. De onderzoekers willen nog verder in het dossier duiken. „We hebben vooral maar experimenten nodig voor we weten in hoeverre wereldwijde verworming leidt tot wereldwijde verwarming”, concludeert promovendus Ingrid Lubbers van Wageningen Universiteit.

Bron: Telegraaf

Laatst aangepast op dinsdag 05 februari 2013 00:38
 

'Geen wind en regen meer na kappen van regenwouden'

E-mailadres Afdrukken PDF

Regenwouden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van wind, en daardoor ook van regen. Zo luidt een theorie waarover het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist bericht. Volgens de onderzoekers zal het kappen van de regenwouden zorgen voor het verdwijnen van de wind.

De condensatie van miljoenen liters water boven grote wouden zorgt voor een gigantisch effect, zo zegt natuurkundige Anastassia Makarieva van de universiteit van Sint-Petersburg in Rusland. 

Volgens haar was er nog nooit een theoretisch onderzoek gevoerd naar de verandering in druk - een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van wind - die dat effect met zich meebrengt. Door het condenseren van waterstof wordt het volume kleiner en daardoor de druk lager. Door dit drukverschil ontstaat wind.

'Dit lijkt een krachtig mechanisme dat weerpatronen over de wereld beïnvloedt', zegt coauteur Douglas Sheil van de Southern Cross University in het Australische Lismore.

Geen wind en regen meer

De onderzoekers berekenden nu dat de wind die zo ontstaat, ook de winden aandrijft die de oceaanlucht over het land drijft. Als de regenwouden worden omgekapt, zal die wind dus verdwijnen, zo luidt de controversiële conclusie. En meteen zal ook de regen verdwijnen, die de wind met zich meebrengt.

Dat de condensatie van vocht leidt tot een verlaging van de luchtdruk en wind doet ontstaan, is nooit in vraag gesteld. Maar klimatologen hebben nooit een groot belang aan dat effect gehecht.

'In de standaardtheorieën zal de regenval op het land met 10 tot 30 procent afnemen als de wouden verdwijnen. Volgens onze theorie is dat wellicht negentig procent of meer', aldus Sheil.

Fysisch correct

'Het proces dat door hen beschreven wordt, is fysisch correct', bevestigt Judith Curry van het Georgia Institute of Technology, die niet aan het onderzoek meewerkte. 'Maar de vraag is wat de relatieve omvang ervan is, in vergelijking met andere processen'. Ze denkt wel dat deze theorie zou kunnen verklaren waarom klimaatmodellen moessons en orkanen niet correct kunnen voorspellen.

'De claim wordt pas overtuigend als dit in een systematisch klimaatmodel wordt gereproduceerd', vertelt Bart van den Hurk wetenschappelijk onderzoeker bij KNMI. 'Het effect bestaat wel, maar uit andere onderzoeken bleek dat het een minimaal effect is'. Naar dat andere geluid verwijst Makarieva 'heel summier' volgens Van den Hurk.

Bron: AD

 


Pagina 1 van 2

Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter