Weerstation Dieren

Altijd het actuele weer van Dieren

Weercams

De weercams worden geladen... Weercams laden

Twitter

Weernieuws - Wetenschap

Nieuwe oorzaken van gat in ozonlaag ontdekt

E-mailadres Afdrukken PDF

UTRECHT - Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010. Dat liet de universiteit weten. Toch zijn de gassen - drie zogenoemde cfk's en een hcfk - sinds die tijd pas in de atmosfeer terecht gekomen.

De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. "Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten", schrijft de universiteit.

De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. "Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden", aldus de Utrechtse professor Thomas Röckmann.

Bron: HLN

 

NASA schiet een raket door het noorderlicht

E-mailadres Afdrukken PDF

BRUSSEL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een raket recht in het noorderlicht geschoten boven Venetie in Alaska.

Het doel van de missie was om te onderzoeken hoe bepaalde structuren, een soort krullen zoals in koffie met melk, in het noorderlicht ontstaan.

Het project heet GREECE, Ground-to-Rocket Electrodynamics - Electron Correlative Experiment en de raket werd afgevuurd vanuit de Poker Flat Research Range in Poker Flat in Alaska. De instrumenten van GREECE maakten een tocht van tien minuten door het noorderlicht en bereikte haar hoogste punt boven het dorpje Venetie. Het project bestaat uit twee delen: in Venetie staan er instrumenten om het noorderlicht vanop de grond te bekijken, en de instrumenten op de raket verrichten metingen in het hart van het noorderlicht.

Eenvoudig gezegd wordt het noorderlicht gevormd als er deeltjes van de zon naar de nachtkant van de aarde stromen, er elektrische stromen opwekken en een stroom van deeltjes opwekken die in botsing komen met zuurstof en stikstof op een hoogte tussen 100 en 300 kilometer in de atmosfeer. Dat geeft dan het noorderlicht dat we zien. De details van het proces zijn ingewikkelder, en de onderzoekers willen het noorderlicht, en bewegingen van plasma in het algemeen, op veel kleinere schaal begrijpen. Daaronder vallen ook bepaalde structuren die gevormd worden in het noorderlicht.

De informatie die de onderzoekers verzamelen helpt om een duidelijker beeld te krijgen van de relatie tussen de zon en de aarde en hoe de energie en de deeltjes van de zon inwerken op het magnetisch systeem van de aarde, de magnetosfeer. Het experiment met de raket is uitstekend verlopen, volgens de NASA. "De omstandigheden waren optimaal", zei Marila Samara, de belangrijkste onderzoeker van de missie in San Antonio in Texas. "We kunnen niet wachten om ons te verdiepen in de gegevens."

Bron: De Redactie.be

 

"Moderne mens is geboren uit klimaatverandering"

E-mailadres Afdrukken PDF

Volgens een nieuwe studie aan University College Londen ontwikkelde de mensheid zijn grote hersenen onder invloed van de klimaatveranderingen in Oost-Afrika, de geboorteplaats van de eerste mensensoorten twee miljoen jaar geleden. Dat schrijft de krant The Guardian.

"De moderne mens is eigenlijk geboren uit de klimaatverandering", vertelt professor Mark Maslin van University College London. "Door de snelle opvolging van periodes van hongersnood en overvloed hadden soorten met grote hersenen een voordeel. Het dwong de vroege mensheid ook Oost-Afrika te verlaten."

De studie keek naar de klimaatverandering in de Oost-Afrikaanse Slenkvallei, de geboorteplaats van de mensheid. In de voorbije 5 miljoen jaar kende de vallei grote afwisselingen tussen natte periodes en droge periodes. De uitgestrekte meren maakten dan plaats voor zandduinen.

Academici discussiëren al langer over wat de oorzaak is van het ongewoon grote mensenbrein. Het geeft ons als soort een enorm vermogen tot abstract denken en is cruciaal in het ontwikkelen van een taal.

Susanne Schultz, co-auteur van de studie, zegt dat klimaatverandering rechtstreeks kan gelinkt worden aan de evolutie van Homo Erectus, één van de eerste mensensoorten.

Bron: HLN

 

Klimaatverandering bedreigt koala's

E-mailadres Afdrukken PDF

Toenemende hitte en droogte bedreigen de koalabeertjes in Australië. Het land moet dan ook dringend actie ondernemen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Dat meldt de krant The Guardian donderdag op basis van Australisch onderzoek naar de koala's.
Overdag zoeken de bedreigde koala's beschutting in bomen met een dicht bladerdek, maar die zijn er niet altijd genoeg.

's Nachts zoeken zij de eucalyptusboom weer op om te eten. Uit het onderzoek blijkt dat de koala's grote kans lopen op oververhitting, uitdroging en uiteindelijk de dood, als er niet voldoende schaduwrijke bomen zijn.

Hittegolf

De onderzoekers van de Universiteit van Sydney volgden 3 jaar lang 40 koalabeertjes door middel van gps. In 2009 kwam een kwart van de gevolgde koala's om door een hittegolf.
''Als we niet genoeg bomen planten, zullen koala's sterven als er meer hittegolven komen. Het aantal koala's zal flink afnemen als we hun leefomgeving niet in stand houden'', aldus een onderzoeker.

Bron: nu.nl

 

Lange droogtes versnellen klimaatopwarming

E-mailadres Afdrukken PDF

ANTWERPEN - Extreme weersgebeurtenissen zoals lange en extreme droogtes zorgen ervoor dat planten en bomen minder koolstof opnemen en er dus minder in slagen om de koolstofuitstoot van de mens te neutraliseren. Op die manier zal de huidige klimaatverandering nog versnellen. Dat blijkt uit een grootschalige Europese studie waaraan de Universiteit Antwerpen (UA) meewerkte en waarvan de resultaten in het tijdschrift Nature verschenen.

Dat de door massale uitstoot van koolstofdioxide veroorzaakte klimaatopwarming het aantal extreme weersgebeurtenissen zoals droogtes, hittegolven en stormen doet toenemen, werd al vermoed. Nu lijkt er volgens een nieuwe studie een ware vicieuze cirkel te bestaan.

"Vegetatie slaat heel wat koolstofdioxides op, en kan zo de uitstoot van broeikasgassen door de mens deels neutraliseren", legt UA-onderzoekster Sara Vicca uit. "Ons onderzoek toont echter aan dat extreme weersgebeurtenissen ertoe leiden dat planten en bomen gemiddeld drie gigaton koolstof per jaar minder opnemen."

Aangezien die hoeveelheid overeenkomt met een derde van de jaarlijks door de mens uitgestoten koolstof, mag dat volgens Vicca niet verwaarloosd worden. Met name periodes van lange en extreme droogte zouden een grote invloed hebben op de koolstofbalans in bossen, weidelandschappen en landbouwgebieden. De onderzoekers wijzen erop dat vooral de ecosystemen in bossen te lijden zullen hebben onder de negatieve effecten. De link tussen extreme weersgebeurtenissen en de hoeveelheid CO2 in de lucht kan volgens Vicca dan ook tot een negatieve spiraal leiden die moeilijk te stoppen valt. "Onmiddellijke aandacht voor het probleem van de koolstofuitstoot is daarom meer dan ooit noodzakelijk", vindt ze.

Bron: HLN

 

'Volle maan zorgt voor slechtere nachtrust'

E-mailadres Afdrukken PDF

Mensen slapen slechter als het volle maan is, in vergelijking met andere maanstanden. Dat blijkt uit een Zwitsers onderzoek, dat de gegevens uit een oude studie heeft gerecycled. Het laat zien dat mensen wel degelijk invloed ondervinden van de maan.

In het verleden zijn al veel kwalen aan de maan toegeschreven. Van lycantropie (veranderen in een weerwolf) en vampirisme tot schizofrenie en hysterie. Nooit is er een wetenschappelijk bewijs gevonden voor deze zogenaamde 'maangekte'. Tot nu. Het artikel, dat in vakblad Current Biology verschijnt, concludeert dat het slaapritme van mensen zowel objectief als subjectief verandert.

De onderzoekers vroegen aan 33 mensen om te slapen in een laboratorium; daarbij werd hun hersenactiviteit, oogbeweging en hormoonspiegel bijgehouden. Het bleek dat hun hersenactiviteit tijdens de diepe slaap met dertig procent afnam rond de volle maan. Bovendien deden mensen er langer over om in slaap te vallen (vijf minuten) en sliepen ook minder lang (twintig minuten).

Oud onderzoek

Het onderzoek is niet recentelijk uitgevoerd; de proefpersonen deden mee tussen 2000 en 2003. Toch verschijnt nu pas een artikel over het effect van de maan. Het idee om de meetgegevens te linken aan de stand van de maan tijdens het onderzoek, kregen de onderzoekers recentelijk 'terwijl ze in de bar een biertje aan het drinken waren,' zoals ze zelf toegeven in hun wetenschappelijke publicatie.

Volgens hen worden de maanproblemen veroorzaakt door een antiek evolutionair mechanisme. De maan zou een rol kunnen spelen bij het aangeven wanneer vrouwen vruchtbaar zijn. Iets dergelijks gebeurt namelijk bij sommige diersoorten. In toekomstig onderzoek willen ze ook andere soorten gedrag bekijken als het volle maan is, om wellicht meer bewijs te vinden voor de tot nu toe fabelachtige maangekte.

Twijfelachtig

Of dat gaat lukken is echter maar de vraag; de opzet van het onderzoek is twijfelachtig, omdat ze conclusies aan een oud onderzoek verbinden. Tijdens dat onderzoek moesten mensen een tijd wakker blijven voordat ze weer mochten slapen; mogelijkerwijs is het die slaapontzegging die één of ander effect heeft dat verward wordt met het maaneffect. Bovendien zijn 33 proefpersonen weinig om brede conclusies te trekken.

Toch laat het onderzoek zien dat er wellicht íets aan de hand is met de maan. Dat is meer dan in de afgelopen eeuwen gelukt is.

Bron: AD

Laatst aangepast op vrijdag 26 juli 2013 20:26
 

Grootte van een orkaan is net zo belangrijk als de kracht.

E-mailadres Afdrukken PDF

Als op 1 juni het Atlantische orkaanseizoen weer van start gaat, hopen wetenschappers, dat mensen zich niet veilig wanen als het gaat om een "kleine" orkaan. Orkaan Sandy trof vorig jaar de Noordoostkust en Isaac teisterde het zuiden van Louisiana. Beide orkanen hebben de wetenschappers geleerd, dat de grootte van een orkaan net zo belangrijk is als de kracht, zegt Andy Patrick, meteoroloog bij NWS in Lake Charles. Patrick sprek afgelopen maandag op een conferentie in het NOAA centrum in Lafayette.

Sandy was een grote storm, die overstromingen veroorzaakte. Rivieren traden buiten hun oevers en er was sprake van veel storm surge. Isaac was "slechts" een categorie 1 orkaan. Desalniettemin kwamen 7.000 huizen in St.John (Baptist woongemeenschap van LaPlace) onder water te staan. Isaac produceerde zware regenval. "We moeten mensen van het idee afkrijgen, dat een categorie 1 orkaan niet zo gevaarlijk is," zegt Tim Osborn van NOAA. Volgens Osborn gaat 2013 een aardig actief jaar worden. NOAA komt in mei met de officiële verwachting.

Categorie 1 orkanen veroorzaken aanzienlijke schade en kunnen snel in kracht toenemen. Orkaan Katrina in 2005 bleek een dodelijk karakter te hebben in New Orleans en langs de Mississippi Golf kust. Katrina nam binnen 12 uur in kracht toe van een categorie 2 naar een categorie 5 orkaan.

De kustplaatsen in Louisiana zijn erg kwetbaar voor overstromingen en voor een stormsurge. Het grootste deel van de kuststreek ligt 1 meter of minder boven zeeniveau. De ondiepe baaien maken het een stormsurge gemakkelijk om te ontstaan, zegt Osborn. Inwoners van Lafayette Parish denken, dat ze veilig zijn omdat ze niet direct aan de kust wonen. Maar volgens Osborn heeft de geschiedenis het tegendeel bewezen. Orkaan Andrew, een kleine maar krachtige storm, heeft in 1992 delen van Lafayette Parish onder water gezet. Het water werd de Vermilion rivier opgestuwd. Orkaan Lili, die in 2002 in Iberia Parish aan land kwam, verminderde snel in kracht, van een categorie 4 naar een categorie 2 orkaan. In Lafayette Parish ontstond er door Lili veel stormschade.

De NHC implementeert dit seizoen twee veranderingen. De tropische weersverwachtig van uitgebreid worden van twee dagen naar vijf dagen. Om de fouten in de verwachtingen te reduceren zal de conus van onzekerheid "cone of error" kleiner worden.

Bron: Onweer-online.nl

 

Aarde wordt warmer dan ooit in de laatste 11.300 jaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De aarde zal de komende decennia warmer worden dan ooit tevoren in de voorbije 11.300 jaar, zo hebben wetenschappers in het jongste nummer van het vakblad Science gemeld.
Op basis van analyses op 73 plaatsen ter wereld, konden onderzoekers uit het team van Shaun Marcott van de Oregon State University de temperatuurgeschiedenis van onze planeet sinds het einde van de laatste IJstijd, ongeveer 11.000 jaar geleden, reconstrueren. Dat is een veel langere periode dan in vroeger onderzoek dat maar 1.500 jaar terugging.

De wetenschappers stelden vast dat de laatste tien jaar de warmste waren, vergeleken met tachtig procent van de voorbije 11.300 jaar.

De onderzoekers vragen zich af of de mens en andere soorten de snelle temperatuurstijging wel aankunnen.

Bron: HLN

 

Klimaatverandering maakt werknemers minder productief

E-mailadres Afdrukken PDF

De opwarming van de aarde zal ook gevoeld worden in de productiviteit van werknemers. Tegen 2050 zal het capaciteitsverlies door hitte verdubbelen, berekende het Amerikaanse nationale klimaatagentschap NOAA.

De NOAA onderzoekt in een nieuw rapport welke gevolgen de klimaatverandering op termijn heeft voor de gezondheid en de productiviteit van werknemers. De wetenschappers vergeleken daarvoor de voorspellingen van klimaatmodellen met bestaande richtlijnen en standaarden die gebruikt worden in de industrie en de strijdkrachten.

Hoe warmer hoe minder productief
Het is bekend dat de capaciteit van werknemers zakt bij hogere temperaturen. Dat is merkbaar in de zomermaanden, wanneer de werkcapaciteit zakt tot ongeveer 90 procent van het potentieel. Naarmate het klimaat opwarmt, verdubbelt dat effect: tegen 2050 daalt de capaciteit tot 80 procent in piekmaanden, ook als de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd.

Maar als er niets gebeurt en de temperatuur met 6 graden stijgt tegen 2200, is de impact nog veel groter. De capaciteit zakt dan in piekmaanden tot amper 39 procent. In veel regio's zou veilig werk onmogelijk worden, als er geen technische aanpassingen worden gedaan zoals de aanleg van air conditioning.

Medische risico's
Volgens het onderzoek, dat verscheen in Nature Climate Change, lopen werknemers ook meer risico op een zonneslag, uitputting, krampen en blessures. Leeftijd, overgewicht en medische problemen zoals hartziekte of een hoge bloeddruk kunnen het risico nog verhogen.

De hogere temperaturen zullen vooral gevolgen hebben voor werknemers die buiten werken of een beroep uitoefenen waarbij de hitte nu al een belangrijke factor vormt, zoals bouwvakkers, fabrieksarbeiders of bakkers. De impact zal met name voelbaar zijn in regio's die dichter bij de evenaar liggen, waaronder Zuid en Oost-Azië, Noord-Amerika en Australië.

Impact
"De meeste studies omtrent de directe impact van de klimaatverandering op mensen richten zich op de mortaliteit bij extreme weersomstandigheden of theoretische fysiologische limieten", zegt hoofdauteur John Dunne van de NOAA. "Wij wilden de impact waar mensen nu al mee te maken krijgen beschrijven in praktische termen."

Bron: HLN

 

Mobiel netwerk als buienradar

E-mailadres Afdrukken PDF

Het aantal klassieke regenmeters, die water opvangen in een maatbeker, neemt wereldwijd drastisch af. Mobiele netwerken bieden soelaas, blijkt uit een Wageningse proefneming.

Weten hoeveel regen er valt, en waar en wanneer precies, is van belang om weersvoorspellingen en klimaatmodellen te checken en voor prognoses over locale watervoorraden of overstromingen. Maar in grote delen van de wereld staan geen regenmeters en ook geen buienradars. In Europa, Zuid-Amerika en Afrika is hun aantal de laatste twintig jaar zelfs met de helft afgenomen, schrijven drie onderzoekers van het KNMI en de Wageningse universiteit.

Daarentegen is zo langzamerhand een groot deel van de wereld overdekt door een fijnmazig netwerk van grondstations voor mobiele telefonie. Grondstations sturen gesprekken naar elkaar door via bundels radiostraling met een golflengte van 1 à 3 centimeter. Die golflengtes worden vrij effectief geabsorbeerd en verstrooid door regendruppels (en in veel geringere mate door waterdamp). Andere belangrijke bronnen van absorptie zijn er niet.

Het idee om die netwerken ook te gebruiken voor regenmeting is niet nieuw, Israelische onderzoekers probeerden het een jaar of zes geleden ook al. Aart Overeem en zijn collega’s gebruikten data over de kwaliteit per kwartier van ongeveer 2400 links tussen grondstations van een Nederlandse provider. De provider verzamelt zulke data toch al om het eigen netwerk te managen. Naarmate in een rechte lijn tussen twee grondstations meer en grotere regendruppels voorkomen, neemt het ontvangen vermogen af.

De onderzoekers schreven een computerprogramma dat rekening houdt met de afstand tussen de grondstations en een aantal verstorende factoren, om per kwartier op elke plek binnen het netwerk het aantal millimeters regenval te berekenen. Ze vergeleken deze resultaten met de regenval die in de zomer van 2011 in hetzelfde gebied door buienradars en klassieke regenmeters was bepaald. Dit computerprogramma kan ook real time de regenval in beeld brengen.

De conclusie luidt, dat deze methode een goed alternatief is voor regenmeting met klassieke regenmeters en buienradars. In veel gebieden zou het systeem een bijna gratis waarschuwingssysteem kunnen vormen voor plotselinge overstromingen, met name in rivierdelta’s. Daarvoor is wel nodig dat providers deze data gratis beschikbaar stellen. In het algemeen belang moeten ze daartoe desnoods wettelijk verplicht worden, stellen de onderzoekers.

Bron: Wetenschap24

Laatst aangepast op woensdag 06 februari 2013 01:16
 


Over Weerstation Dieren

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming foto's, teksten en overige auteursrechtelijk beschermd materiaal over te nemen op websites en / of andere (gedrukte) media.

Heb je een vraag of opmerking, klik hier

Volg ons op

Weerstation Dieren op FacebookWeerstation Dieren op Twitter